Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kent från Jeppis är tillbaka i ny serie

Från 2019
Uppdaterad 03.06.2019 06:27.
Kent från Jeppis jobbar i en källare i Stockholm.
Bildtext Kent från Jeppis jobbar i en källare i Stockholm.
Bild: Sus Productions Ab Oy

Karaktären "Kent från Jeppis" har underhållit den österbottniska publiken i snart tjugo års tid. Nu håller man på att spela in en ny serie om Kent och hans familj.

Karaktären "Kent från Jeppis" skapades av skådespelaren Johan Fagerudd för snart tjugo år sedan. Sedan dess har karaktären figurerat i Fagerudds produktion såväl på tv som på teaterscenen.

Nu är en ny serie om Kent på väg att ta form, med Johan Fagerudd själv i de flesta av rollerna. I serien får vi följa Kent från Jakobstad som har flyttat till Stockholm för att "jobba med media".

– Kent från Jeppis är en tragikomisk figur som har poppat upp lite då och då, berättar Susanne Skata, som är producent för serien.

Sedan tidigare har Kents mamma, också spelad av Fagerudd, dykt upp i olika sammanhang. Mamman är en orolig figur som helst önskar att sonen ska flytta hem till Österbotten igen. I den nya serien kommer vi dessutom att för första gången få stifta bekantskap med Kents pappa.

Inspelning i Stockholm och Österbotten

Tanken är att tre avsnitt på tio minuter vardera ska visas på Yle någon gång i höst. Förutom i Stockholm spelas scener till serien även in i bland annat Maxmo och Jakobstad.

Varje avsnitt avslutas med en musikvideo. Musiken är skriven av Mikael Svarvar, med texter av Fagerudd. Skata berättar att hon själv redan nu går och nynnar på låtarna.

– Akta er, ni som är på Vegatoppen, varnar hon.

Universella problemställningar

Problematiken kring att barn flyttar långt bort från sina föräldrar är ett viktigt tema i serien. Det är samtidigt enligt Skata något som många kan känna igen sig i.

– Kents och mammans livsfilosofi är universell på många plan, säger hon.

Hon menar att bland andra humorgruppen KAJ har visat att humor på dialekt kan gå hem i hela Svenskfinland. Att Kent från Jeppis skulle hota KAJ:s plats på den finlandssvenska humorhimlen skriver Skata dock inte under.

– Det finns utrymme för mycket humor i Österbotten, säger hon.

Text: Jakob Lillas