Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Häftig finalserie slutade i den värsta förlusten i Benjamin Helanders karriär: ”Vi hade en hand på bucklan”

Från 2019
Benjamin Helander.
Bildtext Benjamin Helander.
Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen

Benjamin Helanders säsong i den svenska handbollsligan slutade med en bitter finalförlust. Helanders Alingsås förlorade den femte finalmatchen och fick se guldet gå till Sävehof. Det var helt tomt efteråt, säger Helander till Yle Sporten.

Alingsås HK med Benjamin Helander i laget har gjort en stark vår i den svenska handbollsligan. I semifinalerna slog man ut regerande mästaren och grundserievinnaren IFK Kristianstad och i finalserien inledde man riktigt bra mot Sävehof.

Alingsås hade skaffat sig matchboll då man ledde med 2–1 i matcher men Sävehof kom tillbaka. Sävehof vann två raka matcher och säkrade guldet efter 27–20 i den femte finalen på torsdagskvällen.

– Det är den värsta förlusten jag har varit med om, det var helt tomt efteråt. Vi ledde i paus och sedan tappade vi allt i andra halvlek. Vi hade en hand på bucklan så det var en stor besvikelse efteråt, säger Helander till Yle Sporten.

Vad gjorde att ni tappade det i andra halvlek?

– Vi saknade skärpan i avsluten i början av andra halvlek och Sävehof gjorde ett litet ryck. Vi hittade aldrig tillbaka till vårt eget spel efter det. Det finns många små saker som påverkar men den dåliga starten efter paus är kanske den största. Sedan var matchen i princip avgjord, säger Helander.

Benjamin Helander, Finland-Slovakien, januari 2018.
Bildtext Benjamin Helander.
Bild: Handbollsförbundet

Speltiden minskade i de sista finalmatcherna

Trots en bitter förlust i den femte finalen ser Helander på hela matchserien med glädje.

– Det var en otroligt häftig upplevelse. Det var häftiga hemmamatcher och dessutom var bortaplan nästan som hemmaplan då Partille ligger en halvtimme från Alingsås. Vi hade nästan 2000 supportrar i match fyra. Det här vill jag uppleva igen, säger han.

Helander har varit andra val som vänstersexa bakom Andreas Berg den här säsongen. I de första matcherna i finalserien fick han mycket ansvar men sedan minskade speltiden kraftigt.

– I första matchen fick jag hoppa in då vårt spel inte fungerade, då gjorde jag sju mål. I den andra matchen tog Berg ett rött kort efter fem minuter och då spelade jag resten av matchen.

– I tredje matchen var han avstängd på grund av två röda kort i slutspelet och då gick det fortsättningsvis bra för mig. Sedan var han tillbaka i match fyra och fem och då blev det mindre speltid för mig, säger Helander.

Har fått spela på en hög nivå

Helander återvände förra hösten till Alingsås efter en tung säsong i moderklubben BK-46. Helander ville utvecklas som spelare och få tillbaka motivationen. Med facit på hand har säsongen gett det han var ute efter.

– Jag har regelbundet fått spela på en hög nivå. Tidigare har man spelat någon enstaka landskamp mot bra motstånd men nu har varje match varit på toppnivå.

– Jag tycker att jag utvecklats på alla områden under den här säsongen. Det gäller att bli mer rutinerad på den här nivån och planen är att fortsätta utvecklas nästa säsong, säger han.

Benjamin Helander från handbollslandslagets försöker göra ett mål i landskampen mot Japan hösten 2018.
Bild: Handbollförbundet

Hur blir det med landslagsspel?

Efter finalserien kommer Helander att stanna kvar i Sverige. Träningarna inför nästa säsong kör igång om några veckor och dessutom ska laget åka på en resa tillsammans.

I mitten av juni avslutar också Finlands landslag EM-kvalet med matcher mot Tjeckien och Vitryssland. Helander har inte figurerat i landslagstruppen den senaste tiden då han valde att inte delta i ett läger tidigare i år.

Förbundskaptenen Kaj Kekki har tidigare sagt att spelarna förbinder sig för en hel säsong i taget med landslaget.

På frågan om Helander är intresserad av att spela för landslaget svarar han kortfattat:

– Jag har ingen kontakt med Kaj Kekki så jag har egentligen ingen kommentar.

Är du sugen att spela om han hör av sig?

– Det får bli som det blir, jag har ingen kommentar på det, säger Helander.

Diskussion om artikeln