Sommarjobb finns ännu – men det gäller att vara aktiv
Sommarjobb finns fortfarande för den som inte ännu fått napp. Det är budskapet från Tommi Agge, sakkunnig vid TE-byrån i Åbo.
- Det lönar sig att gå in varje dag och kolla vad som finns. Det kommer nya platser hela tiden.
Sommarjobb finns framförallt inom servicebranschen, på restauranger men också för lokalvårdare.
För den som har en utbildning inom vården, finns det gott om vårdjobb. Men också tidningsutdelare behövs fortfarande då man gör en sökning på TE-byråns webbplats.
- Och då bärsäsongen kommer igång finns det bärplockarjobb, berättar Tommi Agge.
Jag har letat sedan januari och ändå inte fått något,
Tuomas Rikkonen ska jobba med att hålla tennisplanerna i Idrottsparken i Åbo i skick. Han råkar känna den person som har hand om den och då han frågade om jobb fick han napp.
Kompisen Maximus Wallenius har däremot inte haft lika bra flyt.
- Jag vet inte vad jag ska göra, jag har inget jobb. Jag har letat sedan januari och ändå inte fått något, berättar Wallenius.
Men ännu är det inte kört, utan Wallenius väntar på besked från några företag och ett jobb inom fastighetsbranschen som han kanske kunde få via kontakter.
Både Maximus Wallenius och Tuomas Rikkonen ser framemot sommaren, att få umgås med vänner och ta det lugnt.
Inte heller Alec Antinaho fick sommarjobb på Pargas stad som han hade hoppats på.
Istället ska han måla huset och terrassen och ta hand om familjens hundar under sommaren.
Drömjobbet är att jobba som läkare i framtiden. Att hitta praktikplatser har funkat bra, men att söka jobb är inte helt lätt, medger Antinaho.
- Jag är lite introvert, så det är utmanande att gå ut och söka jobb. Men vi har gått igenom hur man söker jobb i skolan, hur man ska bete sig på en arbetsintervju, hurdana svar man ska ge, och att vara redo då de ställer olika frågor. Att man ska vara beredd och våga fara ut och söka jobbet.
Kontakter är viktiga för det första jobbet
Olivia Åkerholm ska jobba på en vattenpark i Åbo i sommar, Aileen Ahlskog ska jobba som ledare på ett musikläger i Pargas och Elin Saarela jobbar på Högsåra på Farmors café.
Wilma Lund ska jobba som lägerledare och simlärare i Nagu och Jennifer Ljungman har fått jobb på ett äldreboende. Alla har fått jobben tack vare tidigare erfarenheter och kontakter.
Att söka jobb är inte jätteroligt, medger Åkerholm.
- Förr när jag inte har haft sommarjobb, så har jag sökt till jättemånga ställen. Och det är inte ens så ofta man får svar från alla ställen om man har fått jobb eller inte.
- Arbetsgivare borde anställa fler som inte har någon arbetserfarenhet alls. För får man ingen första arbetsplats, så får man aldrig den där arbetserfarenheten heller, tillägger Åkerholm.
Det är ganska svårt, tycker också Ahlskog.
- Som ung är det svårt då man inte har erfarenhet. Det krävs ofta erfarenhet, men det är svårt att få den om man är ung. Man måste nästan ha någon bekant eller jobba tidigare på ett ställe för att få jobba där igen.
Kontakter är viktiga, det håller Elin Saarela med om.
- Man måste vara lite mer aktiv då man söker jobb. Men arbetsgivare borde också kanske vara lite mer öppna med att anställa yngre personer. Speciellt om man är ung är det jättesvårt att få ett sommarjobb. Man behöver nästan någon bekant om man ska ha ett jobb i vår ålder.
- Man borde själv också försöka knyta kontakter, säger Wilma Lund. Fast det känns att det här kanske inte är en viktig kontakt, men det kan vara nödvändigt en annan gång.
Men det finns också andra sätt som arbetsgivare kunde komma sommarjobbarna till mötes.
- Det är kanske lättare att få sommarjobb ute i skärgården, påpekar Jennifer Ljungman, men då har kanske inte alla möjlighet att vara ute i skärgården. Det skulle vara bra om arbetsplatsen skulle erbjuda sovplats, om man inte kan bo hemma under sommaren och sommarjobbet är på en annan ort.
Hjärtat bultade jättehårt, det var kallsvettigt!
IIda Kuuva ska jobba i en kiosk för andra sommaren på Muminvärlden, så anställningsprocessen gick smidigt i år.
Förra året var det lite mer nervöst då hon skulle på en gruppintervju för jobbet.
- Hjärtat bultade jättehårt, det var kallsvettigt! Men det var jätteviktigt att våga tala och våga börja.
Det kunde ha gått snett under arbetsintervjun för IIda Kuuva, det stod nämligen helt stilla i huvudet på henne då hon ombads sälja ett postkort på franska.
- Jag kom ju inte ihåg något ord på franska! Det var lite pinsamt, då man var helt stressad och inte kom ihåg riktig något ord!
Kuuva fick ändå jobbet. Hon har också kollat upp de rätta franska fraserna som kan behövas efteråt.
Hon poängterar att det är viktigt att försöka och föra fram det man kan och har gjort, också om det inte är perfekt.
Håll dig framme!
- Om de på en intervju frågar vilka språk du kan, så även om du inte kan tala språket flytande, säg ändå att du läst språket och gör ett försök att tala det. Det visar att du vill försöka och att du vill vara där.
Det gäller också att hålla sig framme och ta initiativ i till exempel gruppintervjuer.
- Var den första med handen i luften och säg jag vill börja. Då märker de dig och tänker att henne eller honom vill vi ha. Inom kundservice där jag jobbar är det viktigt att du vågar. Blir det fel går det oftast att fixa det efteråt. Att du vågar börja är det viktigaste.