Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland vaknade i andra halvlek men slarvade i slutminuterna – gick på tung förlust i förkvalet

Från 2019
Uppdaterad 31.05.2019 20:08.
Finland-Slovakien 9.3.2016
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Finlands handbollsdamer hämtade in ett femmålsunderläge i den andra halvleken mot Luxemburg men det var förgäves. Bollen brände i händerna i slutskedet och Luxemburg vann matchen. Nu ser det dyster ut för de blåvita damerna med tanke på det riktiga EM-kvalet.

Under det här veckoslutet spelar Finlands handbollsdamer om en plats i kvalet till EM 2020. I förkvalet ställs de blåvita damerna mot Luxemburg, Grekland och Israel. Endast vinnaren i förkvalet går till det riktiga kvalet som inleds i höst.

Finlands chanser att ta hem förkvalet fick sig en ordentlig törn direkt. Laget föll i den första matchen mot Luxemburg med 24–27.

Luxemburg som inte spelat ett kval på damsidan på 25 år gjorde det inledningsvis svårt för Finland. Laget var steget före under hela den första halvleken och i paus ledde man med 18–13.

Finland-Slovakien 9.3.2016
Bildtext Johanna Hilli gjorde sju mål i matchen.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Men i den andra halvleken skedde en scenförändring. Johanna Hilli ledde lagets offensiv och Finland tog över matchen.

Efter några snabba mål fick man häng. En kvart in i den andra halvleken ledde Luxemburg bara med två bollar och fem minuter senare kvitterade Finland.

När matchen sedan stod och vägde i slutminuterna slarvade Finland flera gånger i anfallsspelet och det straffade sig. Bollen brände i händerna på spelarna och Johanna Hilli missade också ett sjumeterskast i underläge 23–24 då två minuter återstod att spela.

Luxemburg satte sina chanser i slutskedet av matchen och fick lämna planen som vinnare.

– Vi lyckades kvittera i den andra halvleken men tyvärr räckte det inte hela vägen. Nu gäller det att nolla det här och ladda om inför nästa match, säger Jessika Gammals i förbundets pressmeddelande.

Finland möter Grekland i nästa match på lördag.

– Allt är fortfarande öppet, säger Johanna Hilli.

Resultat:

Finland – Luxemburg 24–27 (13–18)

Finlands målskyttar: Johanna Hilli 7, Emma Aarnio 3, Annika Näräkkä 3, Lotta Kulju 3, Jessika Gammals 2, Anna Lindholm 2, Tove Salokivi 1, Ellen Norrgrann 1, Jessi Laasio 1, Ida Väyrynen 1.

Diskussion om artikeln