Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotals skadade i explosioner vid sprängämnesfabrik i Ryssland

Från 2019
Uppdaterad 01.06.2019 17:16.
Rökmolnet låg högt över fabriken Kristall i Dzerzjinsk på lördag förmiddag.
Bildtext Rökmolnet låg högt över fabriken Kristall i Dzerzjinsk på lördag förmiddag.
Bild: /All Over Press

Minst 38 människor skadades i samband med en serie explosioner i en fabrik i staden Dzerzjinsk, i Nizjnij Novgorod-området, under lördagen. Enligt en del uppgifter saknas två personer.

Åtminstone fyra av totalt 38 skadade skadades allvarligt, enligt det ryska katastrofministeriet. Ministeriet nämner inte saknade personer som lokala myndigheter hade talat om tidigare.

Nyhetsbyrån Tass har talat med sjukhuskällor som säger att antalet skadade kan vara ännu högre, eftersom människor fortfarande kommer in för vård.

Staden Dzerzjinsk, med cirka 235 000 invånare, ligger ungefär 400 kilometer öster om Moskva och är känd för sin kemiska industri. Staden har haft den äran att av Guinness Rekordbok utnämnas till världens kemiskt mest förorenade stad.

Fabriken Kristall där dagens explosioner och brand inträffade producerar sprängämnet trotyl (TNT) enligt nyhetsbyrån Tass.

BBC, i sin tur, citerar en av nyhetsbyrån Interfax källor som säger att fabriken tillverkade och lagrade bomber.

Hur som helst ska den aktuella fabriken och det vetenskapliga institutet i samband med fabriken, vara en av de största ryska utvecklarna av sprängämnesteknik för både militärt och civilt bruk.

Källor: Tass, AFP, BBC, AP

Diskussion om artikeln