Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Emil Larmi nästa ligaprofil att flytta till Nordamerika – guldmålvakten skriver på för Pittsburgh Penguins

Från 2019
Emil Larmi i farten.
Bildtext Emil Larmi i farten under finalserien mot Kärpät.
Bild: Emil Hansson / All Over Press

Massflytten från ishockeyligan till NHL fortsätter. Nu meddelar Pittburgh Penguins att man tecknat ett tvåårigt rookiekontrakt med den 22-årige målvakten Emil Larmi. Larmi kommer närmast från HPK, där det som känt blev ligaguld.

– En atletiskt och rörlig målvakt som läser spelet väl och är väldigt tävlingsinriktad.

Så introducerar Pittsburghs målvaktsutvecklingschef Andy Chiodo klubbens nyförvärv för fansen i ett pressmeddelande. Den nya förstärkningen: Emil Larmi.

Larmi kommer närmast från HPK, där han stod för flera jätteinsatser inte minst under slutspelets gång. Säsongen avslutades med ett ligaguld för Larmis och HPK:s del.

Larmi hade redan skrivit på ett kontrakt med Tappara för nästa säsong.

Pittsburgh poängterar i sitt pressmeddelande att Larmi endast släppte in genomsnittliga 1,72 mål per match i slutspelet och att han dessutom nollade Kärpät två gånger i finalserien.

– Han har bevisat att han är en av de absolut bästa målvakterna i den finländska ishockeyligan, summerar Chiodo.

Lahtisbördige Larmi draftades aldrig till NHL och har spelat tre år i Tavastehus och HPK. Han var tredjemålvakt i JVM 2016, där Juniorlejonen tog guld.

Lär tävla om jobbet som andrakeeper – dags att skriva ny Kakko-historia?

I Pittsburgh kommer han med allra största sannolikhet att tävla om platsen som backup till den kanadensiska VM-målvakten Matt Murray. Utöver Murray har Penguins endast en annan målvakt under kontrakt: Casey DeSmith.

27-årige DeSmith var andremålvakt för Penguins den gångna säsongen och noterades för en räddningsprocent på 91,6 på 36 matcher i NHL.

Larmi är också känd som en klurig användare av sociala medier. Efter att HPK säkrade ligaguldet var han en av de första som påpekade att Yle hade en stream från Kärpäts eventuella guldfest i programtablån.

Då Kaapo Kakko-hysterin rådde under början av ishockey-VM påpekade han också att det de facto var han som släppt in både Kakkos första och förmodligen sista mål i ishockeyligan.

HPK slog ut TPS i kvarsfinalerna i ligaslutspelet.

Nu återstår det att se om Larmi blir den första målvakten att släppa in ett mål av Kakko i NHL.

Diskussion om artikeln