Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nytt bakslag för Boeing - 737 MAX kan ha problem med vingarna

Från 2019
Boeing 737 MAX (American Airlines) på landningsbanan i LaGuardia, New York.
Bildtext Ett av American Airlines Boeing 737 MAX-plan på landningsbanan i LaGuardia, New York. USA väntas häva flygförbudet för flygplansmodellen i juni 2019.
Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE

USA:s federala luftfartsmyndighet FAA har hittat ett problem med en del av vingarna på Boeings flygplansmodell 737 MAX. Problemet påverkar inte flygförbudet, men måste enligt luftfartsmyndigheten åtgärdas inom 10 dagar.

Det nyupptäckta problemet med Boeings 737 MAX är felaktigt tillverkade delar i planets så kallade framkantsklaffar, de rörliga klaffar i framkanten av vingarna som förstärker lyftkraften vid start och landning.

Enligt USA:s luftfartsmyndighet kan de felaktigt tillverkade delarna finnas i över 300 plan, både i 737 MAX och den i tidigare 737 NG-modellen som tillverkats sedan 1997.

Felaktigt tillverkade delar håller

De felaktigt tillverkade delarna är spåren som hjälper till att styra famkantsklaffarna.

Spåren är inbyggda in flygplanets vingar och är sårbara på grund av en felaktig tillverkningsprocess och kan enligt FAA gå sönder eller spricka lättare än de borde.

Enligt FAA skulle en fallerad famkantsklaff inte leda till förlorad kontroll över planet, men om spåren till framkantsklaffarna gick sönder kan planet skadas under flygning.

Flygplansvinge (Airbus A310-300).
Bildtext Nerfällda framkantsklaffar på en Airbus A310-300.
Bild: Adrian Pingstone/Wikimedia

Boeing har hittat 41 plan med problemet

Boeing uppger att man inte tidigare känt till några problem med det partiet framkantsklaffar som visat sig vara felaktigt tillverkat.

Nu har företaget ändå identifierat 20 stycken 737 MAX plan som troligtvis har dras med problemet. Ytterligare 159 plan av samma modell kommer att granskas.

Av den äldre modellen 737 NG har Boeing identifierat 21 plan som kan ha problem med framkantsklaffarna. Ytterligare 112 ska undersökas.

Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA kräver att Boeing identifierar och byter ut de felaktigt tillverkade delarna inom 10 dagar. Det är ändå tillåtet att flyga planen fram till att delarna byts ut.

Boeing uppskattar att det kommer att ta några dagar att byta ut delarna.

Boeing 737 MAX försattes i flygförbud i mars efter att ett av planen störtat i Etiopien på grund av ett mjukvaruproblem. Knappt fem månader tidigare hade ett plan av samma modell kraschat i Indonesien av samma orsak. Sammanlagt 356 människor dog i olyckorna.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln