Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Uppsala tingsrätt: Julian Assange häktas inte

Från 2019
Uppdaterad 03.06.2019 22:43.
Julian Assange i en bil på väg från domstol till fängelse i London 1.5.2019.

Uppsala tingsrätt har beslutat att Wikileaksgrundaren Julian Assange inte ska häktas i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt i Sverige 2010.

Han är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt av graden mindre grovt brott. Straffet är högst fyra års fängelse.

Häktning anses enligt tingsrätten inte vara nödvändigt, eftersom förhör fortfarande kan hållas med Assange i enlighet med europeisk utredningorder, rapporterar SVT.

– Jag har full respekt för domstolens ställningstagande. De har behövt ta ställning till en svår bedömningsfråga som jag ansåg behövde prövas av domstol, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson i ett pressmeddelande enligt SVT.

Förundersökningen fortsätter nu med förhör i Sverige, men en europeisk utredningsorder kommer även att utfärdas. Detta för att kunna förhöra Assange. Tidpunkten för eventuella förhör är ännu oklar, säger Persson.

Det här har hänt:

Förundersökningen kring fallet återupptogs i maj cirka en månad efter att de brittiska myndigheterna hade gripit Assange på Ecuadors ambassad i London.

Ifall tingsrätten skulle ha begärt Assange häktad väntades de svenska myndigheterna utfärda en europeisk arresteringsorder där Assange begärs utlämnad till Sverige. Så kommer inte inte ske i och med tingsrättens beslut om att inte häkta Assange.

USA vill att Assange utlämnas. De amerikanska myndigheterna beskyller Assange för dataintrång och spionage.

För nio år sedan misstänktes Assange för fyra sexualbrott i Sverige. Tre av brotten har preskriberats. Det nu aktuella fallet skulle ha preskriberats i augusti 2020.

Just nu sitter Assange av ett 50 veckor långt fängelsestraff i London för att ha brutit mot villkoren för sin borgen år 2012.

Källor: SVT, Yle

Diskussion om artikeln