Sudanesiska säkerhetsstyrkor skjuter skarpt mot demonstranter i Khartoum
Säkerhetsstyrkor i Sudans huvudstad Khartoum har skjutit skarpt mot demonstranter under en operation för att upplösa ett protestläger utanför landets militära högkvarter.
Dödssiffran efter attacken har stigit stadigt under dagen. Enligt en läkarorganisation med kopplingar till oppositionen har minst 13 demonstranter dödats.
Attacken har lett till en ny upptrappning av situationen i staden. Demonstranter rapporteras blockera broar och bränna barrikader runt om staden.
‒ Utanför högkvarteret finns ingen kvar, utom kropparna av våra martyrer som vi inte kunna hämta från platsen, uppger oppositionen.
Operationen genomfördes av den ökända sudanesiska underrättelsetjänstens specialstyrkor RSF.
Fackföreningen SPA, som är en av huvudorganisatörerna bakom demokratirörelsen kallade attacken för en massaker. Enligt SPA skadades hundratals demonstranter då milisen gick till angrepp.
Tv-kanaler i regioner visar brinnande tält i lägret och hur demonstranter springer bort från platsen. Ögonvittnen rapporterar om ihållande skottlossning.
Enligt vittnen har soldater även stormat in på sjukhus och misshandlat sjukskötare, läkare och demonstranter.
Sudans militär avsatte diktatorn Omar al-Bashir i april efter månader av demonstrationer mot hans styre. Sedan dess har landets styrts av ett militärt övergångsråd.
Avbryter förhandlingar
En talesman för militärstyret uppgav att operationen inte var direkt riktad mot protestlägret utan mot ett område som nyligen ockuperats av demonstranter.
Han försäkrade att förhandlingarna med oppositionen ska återupptas senast på tisdag.
Men oppositionen meddelar att alla samtal avbryts nu. I stället uppmanar oppositionen till nya stordemonstrationer och civil olydnad mot militärstyret.
Demokratiaktivister rapporteras nu bygga barrikader runt om staden som svar på militärens aktion. Demonstranter blockerar även landsvägar och gator på flera andra håll i landet.
Militären och oppositionen har tidigare under våren enats om ramarna för en övergång till civilt styre, men förhandlingarna om hur landet ska styras fram till dess har kört fast.
Källor: STT, AFP, BBC, Guardian