Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Camilla Ekholm tar över som kyrkoherde i Sibbo: ”Jag vill vara en närvarande, inspirerande och lättillgänglig kyrkoherde”

Från 2019
Uppdaterad 03.06.2019 14:20.
Camilla Ekholm, kyrkoherde i Sibbo Svenska församling
Bildtext Camilla Ekholm.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Det är med orden omtumlad och jätteglad som Camilla Ekholm beskriver sitt första dygn som nyvald kyrkoherde. På söndagen blev hon vald av församlingsborna med en förkrossande majoritet av rösterna: 712 röster av 739.

Att i december ta över efter Helene Liljeström, med många år på posten i Sibbo, ser Camilla Ekholm som en utmanande uppgift.

- Jag inser nog att det är stora skor jag stiger i, men jag är jag och jag kommer att jobba på mitt sätt och vara den jag är. Sen har jag Helenes ledarstil att falla tillbaka på, vilket jag bara ser som en gåva och ingen press.

Camilla Ekholm har jobbat fem år i Sibbo svenska församling som kaplan. Sin församling beskriver hon som varm och välkomnande.

- Det finns en värme som jag tycker är påtaglig och som jag har känt av ända sedan jag första gången steg in genom dörrarna. Då möttes jag av en församlingsbo som gav mig en varm kram och sade välkommen.

Fasaden på Sibbo kyrka.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Den stunden, det mötet har hon inte glömt.

- Den känslan har burit mig genom alla de här åren och gör också att den här församlingen nog har blivit mig väldigt kär, säger hon.

Som kyrkoherde vill Camilla Ekholm vara en bra teamledare för sina medarbetare.

- Jag vill vara en närvarande, inspirerande, inlyssnande och lättillgänglig kyrkoherde, som det är lätt att prata med och komma nära.

- Så måste jag också helt enkelt vara mig själv med den personlighet jag har, som inte borde förändras fast jag blir kyrkoherde, säger hon.

Camilla Ekholm, kyrkoherde i Sibbo Svenska församling
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Det nya för Camilla Ekholm har att göra med administration, personal och att leda församlingsrådet.

- Men jag kommer också att fortsätta med helt vanliga prästuppgifter, vilket jag också är glad över. Förrättningar, gudstjänster, själavård - allt vad det innebär att vara präst.

Hon är precis på väg ut på ett skriftskolläger.

- Ungdomssidan är nog stark i Sibbo, det har den varit i många år och där har jag själv faktiskt vuxit upp i tiderna.

Camilla Ekholm kommer att tillträda tjänsten som kyrkoherde den första december. Då installeras hon i sitt ämbete av biskop Bo-Göran Åstrand.

3.6.2019: Många höghus i Borgå saknar hiss och vi träffar Sibbo svenska församlings nya kyrkoherde

20:34

Diskussion om artikeln