Anrika studentfesten på Knipan i Ekenäs upprörde - flera unga med förhandsköpt biljett kom inte in senare på kvällen
Sommarrestaurang Knipan i Ekenäs är ett ställe som varje år samlar regionens nybakade studenter och deras vänner till kvällsfest. I år blev många väldigt besvikna på bemötandet.
- De som redan var inne på Knipan, inklusive ett flertal nyblivna studenter, blev nekade insläpp efter att ha varit ute på terrassen trots att de hade sina kläder inne och stämpel på handleden, berättar Dennis Rehn, 23, från Ekenäs.
- Det kommer att ta länge innan jag besöker Knipan igen efter lördagens fiasko, säger Gustav Lundström, en annan 23-åring från Ekenäs.
Knipan hade sålt inträdesbiljetter till festen. De kostade tio euro. Ännu så sent som på fredagskvällen (31.5) lade restaurangen ut på sin Facebooksida att det finns biljetter kvar.
Kunder: Hade biljett, kom inte in, bemöttes med fult språk
Dennis Rehn och Gustav Lundström hade båda besökt Knipan några dagar innan för att köpa sin biljett.
De är vänner och tillhörde på lördagskvällen samma sällskap. Men sina berättelser till Yle Västnyland om kvällens händelser avgav de separat.
Studenterna skulle enligt Rehn i vanlig ordning äta sin förhandsbokade festmåltid först och senare på kvällen skulle andra gäster släppas in.
I år var det många som blev upprörda över hur restaurangen behandlade dem som kunder.
Händelserna diskuterades ivrigt i Ekenäsgruppen på Facebook, "Du vet att du är från Ekenäs Finland om ..." Men före middagstid på söndag hade diskussionstråden försvunnit.
Studenter som gick ut en stund, till exempel för att röka, fick inte komma in igen trots att de hade inträdesstämpel på handen.
Andra som köpt biljett på förhand, och skulle ansluta sig till sällskapet senare på kvällen, släpptes inte in trots att de hade köpt biljett i förväg.
Rehn berättar att han kom till Knipan kring midnatt.
- Då blir vi nekade inträde vid dörren då det enligt ägarens utsago är fullt. Vi blir tillsagda att vi borde ha kommit tidigare trots att ingen tid nämnts i varken evenemanget eller på biljetten.
Rehn berättar att han då konstaterade till ägaren att han och hans sällskap faktiskt har köpt biljetter och borde få komma in. Men då svarade ägaren enligt Rehn med svordomar och osakligheter.
“Folk med ytterkläderna inne släpps inte in igen”
Dennis Rehn får medhåll av Gustav Lundström som berättar att han blev förvånad när han kom till Knipan.
- Jag undrar varför mina vänner fortfarande står utanför trots att de har biljett och kön är kort. Jag hör av vakterna att de inte kan släppa in flera.
Han såg ägaren vid dörren och både han och hans vänner frågade varför de inte kommer in.
- Vi märker hur han blir irriterad trots att vi inte har en dålig ton och till sist svarar han med fula ord att vi inte kommer att komma in.
- Den större katastrofen på kvällen var dock att folk som redan kommit in och var ute och tog frisk luft inte kom in tillbaka, trots stämpel på handen och garderobslapp i plånboken.
- Ägarens desperata förklaring om att vi borde ha kommit tidigare köper jag inte heller eftersom det inte nämndes vare sig på biljetten eller i själva evenemanget.
Var ni fulla?
Ibland kommer folk inte in på restauranger på grund av sitt starka berusningstillstånd. Hur berusade var du och de andra som inte kom in på Knipan i lördags, Dennis Rehn?
- Ingen i kön var berusad på så sätt att det skulle ha varit störande för någon. Klockan var så lite så ingen hade hunnit dricka så mycket. Det gjordes klart i dörren av såväl ordningsvakter som av ägaren att det var fullt.
Rehn tog kontakt med Knipan dagen efter, på söndag.
- Då fick jag en ursäkt och blev lovad ersättning för biljetten om jag kommer till Knipan.
Varken Rehn eller Lundström tycker inte att det är någon stor tröst att få tillbaka pengarna.
- För mig är det inte själva penningsumman som var problemet. Knipan är i ett perfekt läge under sommarmånaderna och jag var mer besviken över att jag inte fick uppleva vad jag trodde skulle bli en bra kväll på Knipan, säger Lundström.
Knipan beklagar och förklarar
Don Björkström, ena ägaren av Knipan, har hört kritiken och vill gärna förklara hur han ser på händelserna. Björkström var på jobb hela kvällen och natten.
Han beklagar att också studenter och sådana som köpt biljett i ett skede av kvällen nekades inträde. Han ber dem ta kontakt så att Knipan kan gottgöra dem.
Björkström har flera förklaringar till det som skedde.
1. Falska biljetter
Den första är att också någon annan än Knipan hade tryckt biljetter och sålt dem.
- Vi hade sålt 170 biljetter och på baksidan av varje biljett hade en anställd skrivit sina initialer. Men under kvällen stötte vi på ett femtiotal utan initialer.
Det innebär att man i framtiden kanske måste slopa pappersbiljetterna och i stället sälja elektroniska inträden som kunderna kan visa upp på sin telefon, resonerar Björkström.
2. Mer gäster än Knipan väntade
Björkström berättar också att Knipan inte var förberedd på så många gäster och inte heller på att de stannar så länge.
- De senaste fem åren har det varit så att studenterna äter och sedan försvinner de. Nu blev alla kvar till stängningsdags klockan fyra.
Knipan får inte ha fler än 300 gäster på en gång.
Med 100 studenter, 170 sålda biljetter och 50 falska biljetter samt några gäster som hade fått komma in också utan förhandsbiljett, blev mängden gäster för stor. Därför kunde alla inte släppas in.
Ett problem var enligt Björkström att några kunder gick ut och var borta i flera timmar - de gick antagligen till någon annan restaurang. Andra kom in på Knipan i stället.
När de första sedan kom tillbaka, kunde de inte släppas in utan att Knipan skulle ha brutit mot sina brandsäkerhetsregler.
Björkström medger att arrangemangen för rökarnas del misslyckades.
- De borde ha kunnat använda en annan utgång för att sedan kunna komma in igen.
Han förklarar att det i ett skede var så fullt att man endast släppte ut fem personer i taget och sedan tog in fem i stället.
3. Kort kaos och några rötägg
Björkström förklarar också att problem endast uppstod i ett skede av kvällen, inte hela kvällen.
- Det var ungefär under 45 minuter någon gång efter midnatt som det var kaos.
De allra flesta betedde sig enligt Björkström mycket väl och sakligt. Men det fanns en handfull unga som han kallar rötägg.
- De slängde flaskor och klättrade till och med upp på taket för att försöka ta sig in den vägen.
Kallades polisen till platsen?
- Nej, det vill vi inte. De var utanför. Det brukar ha en lugnande effekt.
Du får också kritik för att ha använt mycket osakligt språk mot unga som betedde sig sansat och ville veta varför de inte släpps in trots att de har köpt biljett. Talade du fult?
- Jag bad folk lugna sig och förklarade att det tar en stund.
Björkström förklarar att en av de få som inte betedde sig väl till och med knäppte honom på näsan, fysiskt.
- Till hen kanske jag svor. Men jag använde inte olämpliga ord mot kunder som betedde sig sansat.
Diskussionen på Fb städades bort: "Den var inte rumsren"
Diskussionen som efter festen pågick i Ekenäsgruppen på Facebook fanns inte längre kvar på söndagseftermiddagen.
Gruppens administratörer gjorde sitt jobb, förklarar en av dem, Karin Svahnström.
- Vi administratörer tog efter gemensamt beslut bort inlägget, då många kommentarer var osakliga i allra högsta grad och språket som användes var allt annat än "rumsrent" i flera av dem.
Svahnström hänvisar till gruppens regler. Enligt reglerna bör personliga påhopp, kränkningar och svordomar undvikas.