Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svinfarmare tycker att SLC inte bryr sig: "Jag känner mig övergiven av organisationen"

Från 2019
Uppdaterad 03.06.2019 19:33.
En medelålders man med keps på huvudet står bredvid en traktor.
Bildtext Dan Norrgård är besviken på SLC.
Bild: Yle/Kjell Vikman

SLC gör inte tillräckligt för att hjälpa svinproducenterna, säger Dan Norrgård i Pensala som har varit svinfarmare i över 30 år. SLC:s ordförande Mats Nylund håller inte med om kritiken.

I och med svinpesten som härjar i Kina har priset på svinkött ökat i Europa, men enligt Dan Norrgård märks detta inte i Finland.

- Här i Finland är det nog total katastrof. Vi har prishöjningar i hela Europa, men i Finland får vi ingenting. Jag kan inte förstå mig på att vi i Finland ska ha nästan de sämsta priserna i Europa, säger Norrgård.

Då spannmålspriserna samtidigt gått upp i Finland har det drabbat svinfarmarna hårt.

Norrgård skickar en känga till organisationen, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC), som enligt honom inte gör tillräckligt för att förbättra situationen.

- Jag tycker organisationen har tagit ett steg bort från svinproduktion. De bryr inte sig om svinproduktion, tycker jag.

- Jag känner mig övergiven producentorganisationen, säger Norrgård som själv har gått ur SLC på grund av sitt missnöje.

SFP:s Mats Nylund vid dörren till sitt arbetsrum i riksdagen.
Bildtext SLC:s ordförande Mats Nylund.
Bild: Yle/Kristofer Andersson

SLC:s ordförande: Vi håller fram deras intressen

Mats Nylund, ordförande för SLC, håller inte med om kritiken.

- Svinproduktion är en av de viktiga produktionsgrenarna i Finland och naturligtvis håller vi fram deras intressen när det gäller marknadsbevakning. Bland annat i regeringsförhandlingarna har svinnäringen varit framme som en viktig näring.

- Det är alltid bra om producenter som har åsikter om vår intressebevakning tar kontakt direkt med oss. Det är absolut det bästa sättet att påverka. Då får vi exakt information om vad det är som brister, säger Nylund.

Enligt honom finns det i Finland starka aktörer som håller ner priset på svinkött. För att få upp priset måste man uppnå en bättre balans när det gäller fördelningen i livsmedelskedjan.

- Det har vi hållit på med så många år redan, så nu krävs det starkare åtgärder. På nationell nivå har vi livsmedelsmarknadslagen och på europeisk nivå har vi det som kallas för UTP-direktivet.

- Båda de lagstiftningarna är till för att stärka producentens ställning i livsmedelskedjan eller med andra ord göra konkurrensen rättvis mellan de många och små primärproducenterna och de få och väldigt stora aktörerna i detaljhandeln.

Gris i Sjundeå
Bild: Yle/Malin Lindholm

Djurens välmående borde synas i prisbilden

Nylund kan inte lova att priset på svinkött kommer att öka inom en nära framtid, men enligt honom görs det starka ansträngningar för att Finland ska ha ett konkurrenskraftigt pris.

- Vi har tillsammans med Sverige och Norge den lägsta antibiotikaanvändningen. Vi är ensamma inom EU tillsammans med svenskarna att ha knorr kvar på grisarna och vi är väldigt framstående när det gäller djurens välbefinnande.

- Det här borde synas i prisbilden, men tyvärr har inte konsumenterna varit beredda att betala för det. Vi hoppas förstås att den utvecklingen svänger.

Ska stärka exporten

SLC jobbar också med att förstärka exporten. Producentorganisationen har bland annat varit med som huvudpartner i världens största livsmedelsmässa i Berlin i januari och brandat den finländska maten.

Frihandelsavtalet mellan EU och Japan ger också större möjligheter för export av bland annat mat- och konsumentprodukter från Finland till Japan.

Det här ser svinfarmaren Dan Norrgård som en bra sak.

- I och med att de exporterar färdiga produkter så blir värdet på det mycket högre än om de skulle exportera kroppar. Jag tror nog att bara japanerna tar emot det här med öppna händer, så kommer det att bli jättebra. Jag hoppas att vi får en del av det också.

Artikeln uppdaterades den 3 juni 2019 klockan 15.15 med ett förtydligande om att svinfarmaren Dan Norrgård själv inte är medlem av SLC.

Diskussion om artikeln