Planerna på ett maritimt kluster i Tolkis står stilla: ”Jag hoppas att Borgå stad skulle sätta lite fjuka på”
Planerna på att utveckla området kring Tolkis strand i Borgå har funnits i flera år. För tillfället ligger planerna på is på grund av bergssprängningar.
Tolkis strand och området kring den gamla sågen är enormt. När man kör förbi området på Tolkisvägen skymtar man det nya värmekraftverket och ett stort sandfält.
På området är i dag närmare tio företag verksamma.
Det gamla sågområdet ägs av olika privata aktörer och i dag finns här hamnverksamhet, Borgå energi och ett område med båtvarv.
Söder om det gamla sågområdet finns åtta hektar mark som Borgå stad äger.
Det var på den här marken som staden i slutet av 2016 hade planer på att följande år kunna sälja eller arrendera tomter åt företag och möjligtvis skapa ett maritimt kluster.
Ändrade planer
Det blev ändå inga sålda eller arrenderade tomter 2017. I stället köpte Borgå stad marken bredvid, den enorma före detta Gasumtomten.
Själva området såldes till Borgå stad medan bergmassorna såldes till en privat aktör som nu har rätt att schakta berg. För tillfället håller aktören på att söka miljölov.
Fredrick von Schoultz, biträdande stadsdirektör, berättar att schaktningen nu innebär en paus i utvecklingen av området.
- I och med att Borgå köpte den där tilläggsdelen och det ska schaktas där så står det inskrivet i kontrakten att vi inte kan utnyttja de här områdena på grund av att där bör vara en skyddszon. När schaktningen fortsätter söderut kan vi ta i bruk det område som har schaktats tidigare.
Än så länge är det svårt att uppskatta när Borgå stad kan börja ta i bruk de åtta hektar som redan är färdigt schaktade.
- Efter att schaktningen av det södra området kommer i gång, så skulle jag tippa att vi har kommit så långt att vi kan börja ta i bruk de norra delarna av området efter ett år eller två.
När schaktningen kommit tillräckligt långt blir det aktuellt att fortsätta med de redan tilltänkta planerna.
- Det här ger mycket större möjligheter än de tidigare planerna. Nu kommer där att finnas flerdubbelt mer utrymme för företagsverksamhet, berättar von Schoultz.
Viktigt läge
Niklas Ryynänen är operativ chef på Port of Tolkkinen som i snart 10 år har varit verksamt i Tolkis. Ryynänen är positivt inställd till utvecklingen av området.
- Området har utvecklats bra och hela det här gamla sågområdet är ett livskraftigt område i dag. Fastigheten där själva sågen fanns fungerar i dag som varv för yrkesbåtar och privatbåtar. Vi har utvecklat hamnen genom att bygga två nya lagerbyggnader samt genom att renovera och delvis bygga om de byggnader som fanns på fastigheten då vi köpte den.
Port of Tolkkinen driver hamnverksamheten på området och man är mycket nöjda med läget.
- Vi har ett optimalt läge geografiskt sett, sett både från land mot havet och tvärtom, säger Ryynänen.
Weldmec Marine är ett annat företag som är verksamt på det gamla sågområdet. Jari Ahoranta, vd, berättar att företaget flyttade sin verksamhet till Tolkis för snart fyra år sedan.
- Vi sysslar med yrkesbåtar så närheten till havet är väldigt viktig. Vi tittade på många olika tomter. Bland annat diskuterade vi med Borgå stad om den så kallade oljeskyddstomten och vad som händer där och konstaterade att det inte finns någon chans att komma dit på många år på grund av bergskrossningsaktiviteterna där.
Tolkislandet är väldigt stort och delvis används området redan till fullo.
- Vår tomt är så gott som 100 procent i användning men på granntomten schaktar man bort berg och det lär ska bli industritomter i framtiden, berättar Niklas Ryynänen.
- På det område vi nu befinner oss finns massor med byggnadsrätt kvar. Vi har också byggnadslov. För oss har det varit mycket bra att komma hit till Tolkis, säger Jari Ahoranta.
Självständiga aktörer
Att området utvecklas påverkar varken Port of Tolkkinen eller Weldmec Marine i någon hög grad.
- Det påverkar inte oss så mycket. Vi är ganska självständiga och jobbar bra på de områden som vi har nu, och det som händer där är säkert bara positivt för hela infrastrukturen och lunchrestaurangen har tillräckligt många lunchbesökare per dag, säger Ahoranta.
Niklas Ryynänen är inne på samma linje
- Utvecklingen kan betyda samarbete av något slag, men den optimala grannen i framtiden skulle vara någon som kan utnyttja hamnen för sin import- eller exportverksamhet, funderar Ryynänen.
Auguststranden, som sågområdet någon gång har kallats, är inte längre ett namn som används på området.
- Jag ser det mera som ett marknadsföringsnamn som säljaren använde då området såldes. Vi använder inte det aktivt själva, säger Ryynänen.
Jari Ahoranta är inne på samma linje.
- Det namnet har jag inte hört på flera år. Jag har ingen aning om vad den verksamheten eller historien går ut på mera.
Positivt med utveckling
Utvecklandet av det möjliga framtida maritima klustret får alltså ännu vänta i några år.
Niklas Ryynänen ser positivt på utvecklingen.
- Det kommer att bli bra bara det blir färdigt. Det tar bara några år.
Jari Ahoranta hoppas på utveckling, men anser att arbetet framskrider för långsamt.
- Jag hoppas att hela det här Tolkislandet utvecklas till en maritim klustermiljö för bolag inom vår bransch som kan stöda varandra. Jag skulle hoppas att Borgå stad skulle sätta lite "fjuka", eller fart, på att få i gång det där området, så att man faktiskt kan sluta med bergssprängningen och få i gång industriverksamhet på området, säger Ahoranta.
