Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Glädje och lättnad vid Vasa centralsjukhus då det blev klart att man får omfattande jour – men direktör ser nya hot mot Österbotten

Från 2019
Uppdaterad 03.06.2019 16:43.
Porträtt av Marina Kinnunen.
Bildtext Marina Kinnunen gillar inte den finansieringsmodell som regeringen valt för den kommande vårdreformen.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Stämningen på Vasa centralsjukhus är på topp efter att det nya regeringsprogrammet lovar att sjukhuset får omfattande jour. Men det finns också delar i programmet som oroar. Vården i Österbotten ser ut att få mindre pengar framöver.

Yle Österbotten träffar direktören för Vasa sjukvårdsdistrikt Marina Kinnunen, vid sjukhusets huvudentré. En klunga unga läkare går förbi, ler brett och visar tummen upp. Det går inte att ta miste på glädjen.

- Jag är själv glad och jag har träffat många här i huset som är jätteglada idag, vi är nöjda och tacksamma, säger Marina Kinnunen.

Kinnunen slår fast att det är en lång kamp som är över. Det känns fint att det som tiotusen österbottningar demonstrerade för på Vasa torg i oktober 2016 nu ska bli verklighet.

- Inte har det varit lätt, många gånger har vi hoppats och så har det inte blivit av.

Manifestation för Vasa centralsjukhus på torget i Vasa.
Bildtext Demonstration för omfattande jour på Vasa torg.
Bild: Yle/Anna Ruda

Samtidigt har resan varit lärorik.

- Vi vet nu att vi inte kan ta något för givet, utan vi måste jobba för det att vi håller en bra nivå på tvåspråkigheten och att vi behåller den goda kvaliteten som vi har på vården.

Marina Kinnunen är också noga med att poängtera att hon tror fullt ut på att sjukhuset ges omfattande jour först när hon ser den slutliga lagtexten.

Rekryteringen stor utmaning

I och med regeringens besked startar ändå en ny fas av förberedelserna vid sjukhuset. Redan tidigare har man reserverat budgetmedel för att kunna rekrytera fler specialister till sjukhuset.

- Först måste vi få en klar bild av till vilka specialiteter behöver vi rekrytera, sedan börjar vi på, säger Kinnunen.

Bland annat behövs ytterligare två neurologer för att säkerställa neurologisk jour dygnet runt.

- Vi vet att det kan bli lite lättare att rekrytera när man vet att det finns en starkare framtidstro vid sjukhuset, men vi kommer nog att få jobba hårt med rekryteringen.

På en del områden hjälper sjukhusets ändrade status kanske inte särskilt mycket alls, befarar Marina Kinnunen.

- Just nu har vi det tuffast inom psykiatrin. Där måste vi kämpa hårt redan nu trots att vi inte ännu har de krav på oss som omfattande jour-statusen ställer.

vasa centralsjukhus
Bildtext Vid Vasa centralsjukhus ser man fram emot att rekryteringsarbetet ska bli något lättare i och med löftet om omfattande jour.
Bild: Yle/Roy Fogde

Sote - än en gång

Regeringsprogrammet gör även klart att den nya regeringen tar vid ungefär där den gamla lade av. En social- och hälsovårdsreform ska bli av och arbetet ska utgå ifrån 18 landskap.

Marina Kinnunen konstaterar att hon under måndagens lopp ska delta i ett avslutningsseminarium vad gäller landskapsarbetet som inleddes under den förra regeringsperioden.

- Så det blir att börja på nytt samma dag som vi avslutar. Det känns förstås lite horribelt, säger Kinnunen och skrattar.

Kinnunen har hunnit ta del av de centrala delarna på området i regeringsprogrammet och säger att det ser ut som om man lärt sig något av den förra regeringens misstag.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat infossa
Bildtext En nöjd regering presenterade på måndagen sitt program.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Nu ser det ut som om man siktar på en något mindre omfattande reform. Kapitlet om valfrihet fattas den här gången och det heter att social- och hälsovårdstjänsterna huvudsakligen ska produceras som offentliga framom privata.

Att samla social- och hälsovården under ett tak och få vårdkedjan att löpa smidigare blir det centrala, hoppas Kinnunen.

- Den här modellen vill vi inom Vasa sjukvårdsdistrikt se. Vi har ju redan en egen plan för detta och jag hoppas att vi går vidare med den planen, för nu måste vi komma till innehållet och utvecklingsarbetet.

Otrygg finansieringsmodell

Marina Kinnunen ser också ett faromoment i det nya regeringsprogrammet; finansieringsmodellen.

- Det hot jag ser mot Österbotten är den behovsbaserade finansieringsmodellen. Vi vet att det inte betyder mer pengar för oss, utan mindre.

Kinnunen är förvånad över att regeringen gått in för den här modellen och är nyfiken på att få den närmare förklarad för sig under dagarna, veckorna och månaderna som följer.

Hon säger ändå att hon omöjligt kan vara nöjd med en modell som straffar sjukvårdsdistriktet för att det tagit så bra hand om sina invånare. Österbottningarna är på sätt och vis för friska och välmående.

- Vi har använt mera pengar på social- och hälsovård i Österbotten, men resultaten har också varit bra. Befolkningen här mår bra. Det känns inte bra att för den sakens skull tvingas leva på mindre pengar.