Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kan den nya regeringen återinföra studentsvenskan? Trots motstridiga formuleringar är SFP:s Anna-Maja Henriksson optimistisk: ''Vi har ett gemensamt mål''

Från 2019
Uppdaterad 03.06.2019 19:20.
Anna-Maja Henriksson står vid ett bord och pratar under regeringens presskonferens i Helsingfors centrumbibliotek Ode den 3.6.2019.
Bildtext Anna-Maja Henriksson 3.6.2019.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Formuleringarna har varierat gällande den kommande regeringens mål att återinföra obligatorisk studentsvenska.

Iltalehti skrev i lördags att det andra inhemska språket kommer att återinföras som obligatoriskt ämne i studentskrivningarna.

Formuleringen i regeringsprogrammet lyder å sin sida: ‘’Regeringen sätter som mål att införa det andra inhemska språket som obligatoriskt ämne i studentexamen’’.

Enligt anonyma regeringskällor som Hufvudstadsbladet talat med (bakom betalmur) kommer projektet inte att lyckas. Det här trots att man skrivit att det är målsättningen.

"Partiledarna eniga i frågan"

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson vet inte ifall formuleringen har ändrats eller inte.

– Jag har inte koll på vad Iltalehti har haft för version, men det viktiga är ju nu att det finns klart nedskrivet att den här regeringen har som målsättning att införa den obligatoriska svenskan och finskan som ämne i studentexamen, säger hon till Svenska Yle.

Vidare förklarar hon att mycket av det som skrivits ned ändras under resans gång och att just den här formuleringen har kommit till vid ordförandebordet.

Har formuleringen ändrats sedan veckoslutet?

- Det kan jag inte säga. Medan regeringsförhandlingarna pågått har man ju jobbat i undergrupper och svårare frågor som man inte kunnat enas kring har sedan avancerat vidare till ordförandena för att avgöras.

Att återinföra det andra inhemska språket som ett obligatoriskt ämne i studentskrivningarna är ett verkligt genomslag, säger Henriksson. Hon är mycket glad över att de fyra andra partiordförandena var eniga i frågan.

Var det SFP som drev frågan?

– Det är klart att det är en fråga vi har drivit. Vi har länge tyckt att det har varit en olycka att studentsvenskan avskaffades då i tiderna och vi sade redan då att det kommer att leda till att allt färre skriver svenska.

– Det är ju det det har lett till. Som resultat ser vi nu att till exempel statsförvaltningens tjänstemäns svenskkunskaper blivit sämre. Det är dags att göra någonting åt saken, säger Anna-Maja Henriksson.

Tror du personligen att det här kommer att gå igenom?

– Eftersom vi har ett gemensamt mål kommer fem partier i regeringen att jobba för det här målet och det tycker jag är en bra sak. Jag ser fram emot att det också ska kunna genomföras.

Diskussion om artikeln