Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Regeringsbråk i Italien: Premiärminister Giuseppe Conte hotar med avgång

Från 2019
Man i kostym
Bildtext Conte säger sig vara redo att avgå ifall inte grälet upphör.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Europeiska kommissionen bad förra veckan Italien att utreda den ökande statsskulden. Flera italienska medier rapporterade under måndagen om att premiärminister Giuseppe Conte dels förväntas framställa krav som dels berör statsskulden och dels redogöra för sitt eget öde som ledare i landet.

Den italienska tidskriften La Repubblica rapporterade tidigare under måndagen att Conte sannolikt kommer att hota med att lämna sin post, ifall inte Italiens populistregering förbinder sig att följa EU:s budgetdisciplin i vilken medlemsländernas ekonomi regleras.

Mycket riktigt meddelade Conte under måndagskvällen att han är redo att avgå ifall populistpartierna Lega och Femstjärnerörelsen inte slutar kivas.

– Jag kräver snabba svar och klara besked, säger han.

Grälet trappades upp i och med EU-valet

Partierna har grälat om allt från stora projekt som berör infrastrukturen och immigrationsfrågor till vem som bör ställas till svars för en kryssningsfartygsolycka, där en turistbåt rammades och fyra personer skadades i Venedig under helgen.

Grälet blossade upp igen i och med Legas framgång i EU-valet där partiet kammade hem 34 procent av rösterna, vilket satte fart på spekulationer kring att Legas ledare Matteo Salvini eventuellt skulle frigöra sig från den politiska koalitionen partiet tidigare ingått.

Conte försöker nå samförstånd för att kunna fortsätta dialogen med EU angående Italiens statsskuld. Han betonar vikten av en balanserad budget och menar att Italien måste följa EU:s regler så länge de är i kraft.

Salvini förväntade sanktioner av EU

Italiens vice premiärminister Matteo Salvini från ytterhögerpartiet Lega sade förra tisdagen att han förväntade sig sanktioner från Bryssel på grund av den enorma statsskulden. Salvini förväntade sig en straffavgift på tre miljarder euro, enligt nyhetsbyrån AFP.

De italienska ytterhögerpartierna har stått i konflikt med EU sedan slutet av 2018, efter att kommissionen gav avslag på Italiens budgetplan.

Källor: Yle, AFP, Reuters

Diskussion om artikeln