Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Trädgårdskväll på Strömsö 2019 - Årets trivsammaste trädgårdsfest ordnas 6 juni

Från 2019
Uppdaterad 06.06.2019 10:47.
Villan på Strömsö med trädgårdskvällens logo
Bildtext Trädgårdskväll på Strömsö ordnas 6 juni 2019
Bild: Yle/Strömsö

I fjol besökte 2000 personer Strömsö i Västervik utanför Vasa och också i år bjuds det på trädgårdsfest för hela familjen. Trädgårdskväll på Strömsö ordnas i år torsdagen 6 juni kl. 16 - 20.

Både garvade trädgårdsentusiaster och gröngölingar får träffa Strömsös egna experter Owe Salmela och Alexandra De Paoli och har du frågor om växter och trädgårdsskötsel finns hela den samlade expertisen på plats. När experterna blir intervjuade på scenen handlar det om både nyttoväxter, blommor, jordmån, fruktträd och bär. Dessutom får vi ta del av vad skogens träd kan bjuda på.

Bland annat besöks Strömsö av trädgårdslegenden Arno Kasvi som har varit överträdgårdsmästare vid Åbo botaniska trädgård. Till honom kan man ställa egna frågor via WhatsApp på nummer 044 421 4632. Svar får man i direktsändning på torsdag kl.16-19:30.

Två män och en kvinna sitter på en trätrappa.
Bildtext Programledarna Jonas Sundström och Elin Skagersten Ström grillar grönsaker med kocken Anders Samuelsson under Trädgårdskväll på Strömsö
Bild: YLE/Carina Ahlskog

Direkt i TV och på arenan

Kan du inte vara på plats är det bra att veta att Trädgårdskvällen sänds både på Yle Arenan, på tv och i radio. Programvärdar är Elin Skagersten-Ström och Jonas Sundström.

Nytt för i år är att Trädgårdskvällen direktsänds i Yle Fem kl. 18 – 19.30. På Yle Arenan kan du följa med evenemanget redan med start kl.16. Yle Vega har reportern Jessica Morney på plats för att rapportera direkt. Även Yle Radio Suomi Pohjanmaa kommer att sända direkt mellan kl. 14-18.

Efter Trädgårdskvällen fortsätter Arno Kasvi att besvara frågor i Yle Vegas Naturväktarna, som dagen till ära sadlar om till "Trädgårdsväktarna". Telefonnumret dit är 0600 11 12 13 om du vill ställa frågor i radions direktsändning.

Joakim Lax intervjuar Anne Teir-Siltanen i Yle Vega
Bildtext Yle Vega sänder direkt i radio från Trädgårdskvällen på Strömsö

Ta med blommor till midsommarstången

Under Trädgårdskvällen kommer en midsommarstång att resas under ledning av stångmästare Fredrik Sandström, så ta med vilda blommor eller blommor från trädgården och hjälp till att binda buketter. Barbro Haasiosalo hjälper till med färgsortering och bindning av buketter och floristmästare Nelly Koitto visar hur man binder kransarna.

Här är årets trädgårdsgäster som blir intervjuade i programmet

Dessa trädgårdsexperter kan du träffa på "Trädgårdsgatan" på Strömsö:

Sändningar från Trädgårdskvällen på Strömsö

Låt växterna cirkulera på loppmarknaden

På Strömsös loppmarknad för plantor kan du fynda växter. Har du extra plantor eller sticklingar kan du sälja eller byta dem mot andra på plantloppiset. Loppmarknaden är till för alla hemodlare.

Det kostar inget att delta i Strömsös plantloppis och ingen förhandsanmälan behövs. Här kan du som säljer byta plantor med andra trädgårdsentusiaster och du som håller på att bygga upp din egen trädgård kan hitta förmånliga rariteter. Dessutom kan du få tips och råd av andra ivriga trädgårdsentusiaster.

Vill du delta i plantloppiset behöver du komma till Strömsö före klockan 15, då området stängs för trafik. Ta med eget bord eller lådor för dina plantor, eftersom du själv ansvarar för ditt försäljningsstånd. Bilen kan du föra till en anvisad parkeringsplats.

En plantförsäljare vid Trädgårdskväll på Strömsö 2019.
Bildtext Plantloppisförsäljning under Trädgårdskväll på Strömsö
Bild: Yle/Markus Bergfors

Upplev naturen med alla sinnen

Ghita Bodman forskar i hur naturen påverkar mänskans välmående. Under trädgårdskvällen har hon inrett en mjuk bädd av mossa under granar. Där kan du för en stund uppleva naturen med alla sinnen.

Trädgård för hela familjen med BUU-klubben

Kanske du själv inte är så förtjust i att rensa ogräs och vattna stup i kvarten. Ta med dig en filt, slå dig ner i parken, betrakta folkvimlet och njut av havsutsikten när Finlands natur är som vackrast. På gräsmattan kan du också njuta av våfflor från Marthornas café eller kanske ta en tur på en käpphäst.

BUU klubben är nämligen på plats i år. Malin Olkkola med BUU gänget är på plats hela kvällen och att man kan prova på Roskracet (känt från programmet Superhjälparna) samt rida käpphäst på en rolig bana.

BUU-klubbens programledare Malin Olkkola står bredvid barngästen Ida, båda håller i en käpphäst och har ridhjälm på huvudet.
Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama

Smygtitt bakom kulisserna i villan

Har du alltid varit nyfiken på hur harmoniskt och fungerande allt är i Strömsövillan får du nu också en chans att bekanta dig med de olika rummen i villan. Om du har tur kanske du får syn på ett bekant tv-ansikte som tar en tupplur i villans bibliotek. Vasa-Korsholms guider är på plats och kan berätta om Strömsöhusets 160 åriga historia.

Gratis buss eller skärgårdstur till Strömsö

Området kommer under kvällen att vara stängt för bilar. För den som inte vill gå eller cykla ordnas gratisbussar från Vasa centrum. Nytt för i år är också att man kan komma till Strömsö med båten m/s Tiira som avgår från inre hamnen i Vasa. Båtturen kostar 8 euro för en resa. Man kan åka båt en väg och ta gratis buss i motsatt riktning. Båtbiljetterna bokar man här, visitvaasa.fi.

Vi ses med mylla under naglarna och ett leende på läpparna!

M/s Tiira åker förbi Strömsös strand
Bildtext M/s Tiira utanför Strömsös strand
Bild: VisitVaasa

På andra språk

Diskussion om artikeln