Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bostonmålvakten Rask medger att St. Louis välförtjänt kvitterade finalserien – Vaakanainen kan bli aktuell för nästa match

Från 2019
Uppdaterad 04.06.2019 07:22.
Programmet är inte längre tillgängligt
St. Louis kvitterade finalserien mot Boston till 2–2 (bilder: Viasat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

St. Louis besegrade Boston med 4–2 och kvitterade finalserien till 2–2. Bostonkaptenen Zdeno Chara fick en puck i ansiktet och tvingades utgå. Skadan kan innebära att Urho Vaakanainen får göra slutspelsdebut i nästa match. Tuukka Rask spelade igen bra. Vi försökte hålla matchen jämn, men det räckte helt enkelt inte till, säger Bostonmålvakten till Yle.

St. Louis fick en drömstart på den fjärde matchen i NHL:s finalserie då Ryan O'Reilly gav laget ledningen redan efter 43 sekunders spel. Det fick hemmapubliken att omgående tända till.

Charlie Coyle kvitterade till 1–1 då han gjorde mål för tredje matchen i rad innan St. Louis i slutet av den första perioden igen tog ledningen, den här gången genom Vladimir Tarasenko.

I den andra perioden gjorde Bostonbacken Brandon Carlo sitt första slutspelsmål då han i boxplay kvitterade till 2–2.

– Inte minst i den andra perioden var stämningen på en helt magisk nivå, skriver Yles Tommi Seppälä som följde matchen på plats.

Ryan O'Reilly och David Perron firar 3–2-målet.
Bildtext Ryan O'Reilly och David Perron firar 3–2-målet.
Bild: Richard Ulreich/CSM/REX/All Over Press

Med tio minuter kvar var det fortfarande jämnt skägg och matchen närmade sig förlängning. Då klev O'Reilly fram på nytt och gjorde 3–2-målet. Brayden Schenn punkterade till sist matchen med sitt 4–2-mål i tom bur och St. Louis kvitterade till 2–2 i matcher.

För tvåmålsskytten O'Reilly tog en åtta matcher lång målfri svit slut. På 23 slutspelsmatcher har han nu noterats för 5 + 13 = 18 poäng.

Får Vaakanainen hoppa in?

Bostonkaptenen Zdeno Chara utgick tidigt i den andra perioden efter att en puck träffat hans ansikte. Enligt TSN:s Frank Seravalli kan det handla om en bruten käke.

Chara följde slutet av matchen på bänken med ett ansiktsskydd.

– Han fick rådet att inte spela mer. Han fick några stygn och förmodligen har tandläkaren nu en del att göra. Han ville sätta sig på bänken för att stötta sina medspelare. Jag vet inte hur det blir med match fem, sade Bostontränaren Bruce Cassidy efter matchen.

Zdeno Chara har spelat klart efter att ha fått en puck i ansiktet.
Bildtext Zdeno Chara har spelat klart efter att ha fått en puck i ansiktet.
Bild: Tim Spyers/Icon Sportswire/AOP

Sedan tidigare saknas Matt Grezelcyk i Bostonförsvaret på grund av skada och laget har tre backreserver: Steven Kampfer, Jeremy Lauzon och Urho Vaakanainen.

Högerbacken Kampfer har spelat två slutspelsmatcher under våren. Vänsterbacken Vaakanainen kan ändå tänkas vara en lämpligare ersättare för Chara om han missar matchen på torsdag.

Rask stabil

Trots tre insläppta mål var Tuukka Rask bra i Bostonmålet. Han räddade 34 av 37 skott, vilket genererade räddningsprocenten 91,9.

I samtliga 21 slutspelsmatcher denna vår har Rask landat på en räddningsprocent som är 90 procent eller bättre.

– Matchen började inte som vi hoppades på men vi kom tillbaka och fick boxplaymålet i den andra perioden, säger Rask till Yle.

– Vi försökte hålla matchen jämn, men det räckte helt enkelt inte till. St. Louis var bättre.

Rask vet vad Boston behöver förbättra inför nästa match.

– Vi behöver skapa fler chanser. Idag hade vi inte många chanser. De är vassa framför sitt eget mål. Vi behöver få in puckar på mål och gå på returerna.

Resultat:

St. Louis – Boston 4–2
BOS: Tuukka Rask 34/37 räddningar

Matchserien står 2–2 och fyra segrar krävs för att vinna mästerskapet.

Nästa match spelas i Boston natten till fredag finsk tid.

Diskussion om artikeln