Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sudans militärjunta avbryter alla samtal med oppositionen - men utlovar val efter måndagens blodbad

Från 2019
Uppdaterad 04.06.2019 08:23.
Spåren efter den del av protestlägret i Khartoum som säkerhetsstyrkorna skingrade på måndagen.
Bildtext Spåren efter den del av protestlägret i Khartoum som säkerhetsstyrkorna skingrade på måndagen.
Bild: EPA-EFE/MARWAN ALI ALTERNATIVE CROP OF

Minst 35 människor dödades och hundratals skadades i säkerhetsstyrkornas tillslag mot demonstranter i Khartoum på måndagen. Natten till tisdagen lovade militärjuntan nyval.

Militärrådet som styrt Sudan sedan i april, då president Omar al-Bashir störtades, river nu upp alla tidigare överenskommelser med oppositionen och avbryter samtalen med företrädarna för proteströrelsen.

Det meddelade generallöjtnant Abdel Fattah al-Burhan i ett nattligt tv-tal. Samtidigt uppgav han att det ska hållas val i Sudan inom nio månader.

Al-Burhan beklagade förlusten av liv i säkerhetsstyrkornas tillslag mot protestlägret utanför militärhögkvarteret i Khartoum på måndagen.

Sudanesiska säkerhetsstyrkor utanför militärhögkvarteret i Khartoum på måndagen då de försökte skingra protestlägret där.
Bildtext Sudanesiska säkerhetsstyrkor utanför militärhögkvarteret i Khartoum på måndagen då de försökte skingra protestlägret där.
Bild: AFP / Lehtikuva

Han lade ändå en stor del av skulden på oppositionen, eftersom de "försökt utmanövrera" militären och andra politiska grupperingar och försökt "skapa en ny totalitär regim".

Militären störtade al-Bashir i april, efter stora folkliga protester mot honom som fortsatt i månader. Sedan dess har det pågått samtal om ett övergångsstyre som skulle leda landet i tre år fram till nationella val.

Den 15 maj fylldes centrum av huvudstaden Khartoum av människor som firade en prelimimär överenskommelse mellan militärjuntan och proteströrelsen om ett övergångsstyre.
Bildtext Den 15 maj fylldes centrum av huvudstaden Khartoum av människor som firade en preliminär överenskommelse mellan militärjuntan och proteströrelsen om ett övergångsstyre.
Bild: AFP / Lehtikuva

Militären och proteströrelsen har inte kunnat komma överens om maktdelningen i den tilltänkta övergångsregeringen.

Demonstranterna har vägrat lämna sitt protestläger utanför militärhögkvarteret i Khartoum medan samtalen pågått.

Också barn bland måndagens dödsoffer

Enligt det läkarfack som varit mycket aktivt i proteströrelsen dödades över 35 människor i säkerhetsstyrkornas tillslag mot protestlägret på måndagen. Flera hundra människor ska ha skadats.

Det yngsta dödsoffret ska ha varit en åttaåring och de flesta av dödsoffren sköts ihjäl.

Många lägger skulden för det värsta våldet på den sudanesiska milisgruppen eller "snabbinsatsstyrkan", Rapid Support Forces (RSF).

RSF är egentligen en ombildning av den tidigare, ökända Janjaweed-milisen, en grupp som anklagas för att ha dödat tiotusentals människor i Darfur-provinsen.

Mohamed Hamdan Dagalo "Hamidati" är kommendör för milisgruppen RSF och nu en central gestalt också i det styrande militärrådet. Här bärs hans porträtt fram av demonsranter som demonstrerade till stöd för militärrådet den 31 maj.
Bildtext Mohamed Hamdan Dagalo "Hamidati" är kommendör för milisgruppen RSF och nu en central gestalt också i det styrande militärrådet. Här bärs hans porträtt fram av demonstranter som demonstrerade till stöd för militärrådet den 31 maj.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kommendören för RSF Mohamed Hamdan Dagalo har en central position i det styrande militärrådet, eller militärjuntan, men det pågår också en maktkamp mellan de olika militära grenarna och ledarna.

Militärrådets löfte om att det ska hållas val i landet inom nio månader är svårtolkat. Nio månader är en mycket kort tid för oppositionen att förbereda sig för val och för att bilda nya partiorganisationer.

Det är förstås också ovisst vilket handlingsutrymme militären är beredd att ge till oppositionen och hur mycket proteströrelsen är beredd att offra för att få sitt civila styre.

FN:s säkerhetsråd samlas till ett extramöte om Sudan senare på tisdagen. Måndagens våld har fördömts av, bland andra FN, EU och Afrikanska unionen.

Källor: AP, Reuters, Yle

Diskussion om artikeln