Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jutta Urpilainen till IL: Jag vill bli EU-kommissionär

Från 2019
Uppdaterad 04.06.2019 10:45.
Jutta Urpilainen
Bildtext Jutta Urpilainen.
Bild: EPA/NICOLAS BOUVY

SDP:s tidigare ordförande, riksdagsledamot Jutta Urpilainen säger i en intervju i Iltalehti att hon vill bli Finlands nästa EU-kommissionär.

Urpilainen har förekommit som möjlig kandidat i förhandsspekulationerna, men det är först nu hon bekräftar att hon vill ha posten.

Tidigare har också SDP:s Eero Heinäluoma meddelat att han är redo att bli EU-kommissionär.

I intervjun i Iltalehti säger Urpilainen att hon tycker att Finland borde tillsätta en kvinnlig EU-kommissionär.

Också partiets ordförande Antti Rinne har sagt att det är på tiden att posten går till en kvinna.

- Jag är övertygad om att det i Finland finns både män och kvinnor som väl uppfyller kriterierna för uppgiften. Men en väsentlig aspekt är att Finland under de här tiotals åren i unionen inte har haft en kvinnlig kommissionär. Jag tycker att det är dags att spräcka glastaket, sade Rinne för en vecka sedan.

Sedan Rinnes uttalande har det spekulerats i att posten endera kommer att gå till Urpilainen eller Miapetra Kumpula-Natri.

Rinne säger sig ha en klar uppfattning gällande SDP:s kandidater för posten, men säger också att han inte tror att partiet fattar beslut om kommisionärsposten ännu i dag.

Artikeln uppdaterades 10:44 med information om att Antti Rinne inte tror att partiet kommer att besluta vem som får posten ännu i dag.