Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hårdare kritik mot teknologijättar i USA - myndigheter vill utreda Facebook, Google, Amazon och Apple

Från 2019
Demonstranter protesterar mot Facebook.
Bildtext Demonstranter i London protesterar mot Facebook i maj 2018 i samband med utfrågningar kring Facebooks missbrukande av användares uppgifter i samband med skandalen kring Cambridge Analytica.

USA vill skärpa regleringen av de stora teknologiföretagen. Två myndigheter i USA planerar utredningar om hur Facebook, Google, Amazon och Apple möjligen missbrukar sin makt och samtidigt har kongressen inlett en egen utredning.

USA:s konkurrensmyndighet Federal Trade Commission, FTC, och USA:s justitieministerium förbereder utredningar av världens största teknologiföretag Apple, Google, Facebook och Amazon.

Företagen har kritiserats av konsumenter, politiker och andra it-företag i både i USA och Europa för att ha för mycket makt över marknaden, vilket befaras skada både användare och konkurrenter.

Facebook har också kritiserat för att inte ta problemet med falska nyheter och näthat på allvar.

Apples vd Tim Cook.
Bildtext Apples vd Tim Cook talade under en konferens den 3 juni 2019. Apple är känt för sina storslagna presentationer av ny teknologi och sina trogna användare, men nu växer kritiken mot företaget också i hemlandet USA.
Bild: EPA-EFE/MONICA DAVEY

Myndigheterna i USA har ändå inte ännu fattat formella beslut om utredningarna.

Om utredningar kring företagen inleds kommer FTC att sköta utredningar av Amazon och Facebook medan justitieministeriet tar hand om Google och Apple.

Det kan ändå dröja innan sådana utredningar ger resultat. En tidigare FTC undersökning av Googles verksamhet tog över två år att få klar.

Underhuset inledde sin egen utredning i måndags

Både republikaner och demokrater i den amerikanska kongressens underhus har välkomnat en eventuell utredning av de stora teknologiföretagen och uttryckt oro över företagens växande makt.

Kongressledamöterna meddelade på måndagen att också de har inlett en egen utredning av konkurrensläget på den digitala marknaden.

Kongressen vill med utredningen avgöra om teknologijättarna vuxit sig så stora och mäktiga att de snedvrider konkurrensen och skadar konsumenterna.

- Det har funnits en motvilja att ingripa. Internet skapade så mycket värde i folks liv att vissa upplevde att vi inte skulle ställa oss i vägen, utan låta det blomstra, säger demokraten David Cicilline som leder utredningen.

Mark Zuckerberg grillas av den amerikanska kongressen.
Bildtext Facebooks grundare, Mark Zickerberg, vittnar inför den amerikanska kongressen våren 2018. Facebook har fått massiv kritik för hur företaget hanterade spridningen av falska nyheter under presidentvalet i USA 2016 samt för att ha delat användares uppgifter med Cambridge Analytica.

- Efter hand har folk börjat inse att det finns en verklig fara här.

Utredningen är ett gemensamt initiativ av republikaner och demokrater, ett sällsynt exempel på partiöverskridande samarbete i det annars polariserade underhuset.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har varken Google eller Amazon kontaktats av myndigheter om eventuella utredningar och företagens ledning vet inte exakt vilka frågor myndigheterna är intresserade av.

Varken Google, Amazon, Facebook eller Apple har gett en officiell kommentar i frågan.

Beskedet fick teknologijättarna att falla på börsen

Nyheten om att politiker i kongressen börjar utreda teknologijättarna skapade oro på News York-börserna.

Facebooks aktie föll mest, med 7,5 procent under måndagen.

Alphabet, som äger Google föll över 6 procent medan Amazons och Apples aktier minskade i värde med 4,6 procent och 1 procent.

Mäklare vid börsen i New York följer med kursfallet.
Bildtext Apple, Google, Amazon och Facebook hör till världens största och mest värdefulla företag. Deras utveckling på börsen kan skapa svallvågor i den globala ekonomin.
Bild: EPA/ JUSTIN LANE

Massiv kritik både i EU och USA

Teknologiföretagen har länge stött på hård kritik av EU, men de planerade utredningarna i USA tyder på att också amerikanerna har blivit allt mer kritiska till företagens makt.

Amazon har kritiserats för sina tuffa villkor mot försäljare på företagets nätbutiker, som måste betala stora summor för reklam för att kunna mäta sig med Amazons egna produkter.

Amerikanska politiker har också kritiserat Amazon för att skada mindre affärer som inte kan konkurrera med jättekoncernens låga priser.

Demonstration under Amazons internationella fackorganisations möte i Berlin i April 2019.
Bildtext "Vi är människor inte robotar!" Amazon har kritiserats för usla arbetsförhållanden, speciellt av företagets lagerarbetare. Bilden visar en demonstration under en internationell fackorganisations möte i Berlin i april 2019.
Bild: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Apple utreds av EU för att missbruka sin makt över nedladdningar av appar, efter ett klagomål av musiktjänsten Spotify. Tidigare har EU-kommissionen krävt Apple på över 13 miljarder euro i straffskatt.

Apple har tidigare utretts av USA:s justitieministerium efter anklagelser om att företaget i samråd med förläggare höjt priset på e-böcker.

FTC har utrett Facebooks försäljning av 87 miljoner användares uppgifter till den skandalomsusade brittiska konsultbyrån Cambridge Analytica.

Facebook väntar sig att få böta upp till 5 miljarder dollar för det övertrampet. Facebook har dessutom kritiserats för sin slappa linje mot missvisande och falska nyheter på sin plattform.

Google har anklagats för att företagets sökmotor missgynnar konkurrenter genom att endast föra fram sina egna produkter.

EU-kommissionen har flera gånger tvingat Google att betala miljarder i böter för missbrukande av sin marknadsledande roll. Företaget har bland annat bötfällts för regelbrott i samband med reklamförsäljning.

Källor: Reuters, Washinton Post, STT

Diskussion om artikeln