Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ishallen i Borgå stängs av säkerhetsskäl – risk för att bärande konstruktioner inte håller

Från 2019
Uppdaterad 05.06.2019 13:23.
Ingång till ishall.
Bild: YLE/Åsa Nyman

Ishallen är satt i användningsförbud. Det har konstaterats brister i de bärande konstruktionerna. För ishockeyföreningen Hunters kan det här betyda att man tvingas tacka nej till spel i Finlandsserien nästa säsong.

Borgå stad utreder en eventuell reparation, men det är troligt att ishallen inte öppnar enligt planerna i slutet av juli.

Det centrala problemet i de bärande konstruktionerna är att takbjälkarna och stödpelarna av betong börjat böja sig. Det fanns redan tecken på det här redan 2006 men då ansåg man att balkarnas stabilitet var tillräcklig, skriver Borgå stad i ett pressmeddelande.

- Efter det har balkarna bågnat betydligt och hallen försätts av säkerhetsskäl i användningsförbud. Det finns knappast omedelbar risk för ras, men utgående från expertutlåtandet kan hallen inte användas tryggt, konstaterar lokalitetsdirektör Börje Boström vid Borgå stad.

Användningsförbudet gäller den större ishallen, byggd 1987. Takkonstruktionerna i den så kallade ungdomsishallen reparerades för drygt ett år sedan och den berörs inte av förbudet.

Borgå Hunters spelar i Finlandsserien
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

För idrottsföreningarna kom nyheten som en chock, säger ishockeyförening Hunters ordförande Markku Välimäki.

- Det här är ett våldsamt slag mot issporten i Borgå. I alla föreningar är man väldigt bekymrade nu, säger han.

För Hunters del kan det betyda att det måste tacka nej till spel i Finlandsserien.

- Utan hemmamatcher är det ekonomiskt omöjligt att genomföra en säsong. Nu väntar vi med spänning på närmare besked om möjliga reparationer och en tidtabell för den.

Borgå stad har lovat informera närmare om ishallens framtid om två veckor.

Ishockeyträning i full gång.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Ishallen är stängd för den här säsongen och det var meningen att dörrarna skulle öppnas i slutet av juli igen.

- Tyvärr ser det ut som att vi endast har ungdomsishallen i bruk efter sommaren. I stället för stora ishallen öppnar ungdomsishallen redan i slutet av juli, så föreningarna kommer ut på isen som planerat, säger chefen för idrottstjänster Per Högström i pressmeddelandet.

Hur ska det gå med föreningarna?

Med tanke på föreningarnas verksamhet är framtiden nu oviss.

- Vi sätter oss snart ner med föreningarna och funderar tillsammans ut de bästa alternativen för att lösa situationen, men vi kan inte pruta på säkerheten, säger Per Högström.

Han ser ett nybygge som den bästa lösningen.

- Troligtvis är ett nybygge i någon form det vettigaste alternativet. Om den nuvarande hallen kan göras säker med måttliga åtgärder för till exempel fem år, då lönar det sig att göra de behövliga reparationerna och trygga isförhållanden tills ett eventuellt nybygge står klart.

Artikeln uppdaterad kl. 11:35 med Markku Välimäkis kommentarer.

5.6 2019 En morgon med kockbrist i Borgå och pensionsklar bildningsdirektör

20:42

Diskussion om artikeln