Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mäkynen tar plats i riksdagen då Urpilainen åker till Bryssel

Från 2019
Uppdaterad 05.06.2019 08:52.
Matias Mäkynen (SDP).
Bildtext Matias Mäkynen (SDP) tog sig inte hela vägen till riksdagen under valet i våras. Nu har han en ny chans om Jutta Urpilainen (SDP) väljs till Finlands EU-kommissionär.
Bild: Yle/Jonas Mastosalo

Den blivande statsministern Antti Rinne (SDP) föreslår att riksdagsledamoten Jutta Urpilainen (SDP) från Karleby blir Finlands EU-kommissionär. Det skulle i sin tur innebära att Vasabon Matias Mäkynen (SDP) tar plats i riksdagen.

Det hela blev klart under tisdagskvällen.

Tidigare under tisdagen vågade ännu Matias Mäkynen inte hoppas på något eftersom det också spekulerats om en annan stark kvinna till posten som kommissionär.

Europaparlamentariker Miapetra Kumpula-Natri (SDP) från Vasa aviserade redan under EU-valkampanjen att hon är intresserad av högre poster inom EU.

SDP:s ordförande Antti Rinne har redan tidigare aviserat att han gärna ser en kvinna som Finlands nästa EU-kommissionär.

- Vi har på det sättet en ganska lycklig situation i Österbotten att vi har två starka kvinnor. Miapetra Kumpula-Natri och Jutta Urpilainen är båda starka kandidater, kanske de starkaste i SDP, sa Matias Mäkynen (SDP) på tisdag förmiddag.

I och med att Matias Mäkynen är fullmäktigeordförande för Österbottens landskapsförbund och ordförande för SDP i Österbotten var det svårt för honom att gå ut och och stöda endera Urpilainen eller Kumpula-Natri.

Miapetra Kumpula-Natri
Bildtext Miapetra Kumpula-Natri valdes nyss in för en andra period i Europaparlamentet
Bild: © European Union 2018 - Source : EP

Kan bli riksdagsledamot

Under vårens riksdagsval blev Mäkynen första ersättare för SDP i Vasa valkrets. Det innebär att han får en plats i riksdagen om Urpilainen som är invald i riksdagen från Vasa valkrets åker till EU.

- Jutta Urpilainen är en erfaren och sakkunnig politiker som skulle bli en jättebra kommissionär, säger Mäkynen.

- Jag har eget intresse i frågan, så klart. Men det här är en fråga som behandlas i regeringen och då behandlas inte frågan om suppleanter. Personligen ser jag förstås framemot om jag skulle bli riksdagsledamot.

Kansanedustaja Jutta Urpilainen, SDP.
Bildtext Jutta Urpilainen valdes än en gång in i riksdagen i våras, nu siktar hon på EU-kommissionen.
Bild: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Österbottnisk kommissionär ger direkt informationskanal till Bryssel

Vad skulle det innebära för Österbotten att ha en EU-kommissionär i Jutta Urpilainen eller Miapetra Kumpula-Natri?

- Så klart är det alltid viktigt att ha personliga kontakter när man driver olika saker till EU. Det beror också mycket på hurudan kommissionärspost det är frågan om.

Mäkynen nämner Jyrki Katainen som exempel som varit kommissionär och hanterat investeringar i en rätt central position vilket enligt honom har gynnat Finland.

- Om vi skulle ha en österbottning i en likadan post skulle vi ha en ännu mer direkt linje till Bryssel och platsen där beslut fattas. Det är kanske mest fråga om information, att vi skulle få tillgång till information och hur olika saker förs vidare.

4.6 kl 20.45: Under tisdagskvällen blev det klart att SDP:s ordförande Antti Rinne föreslår att Jutta Urpilainen blir Finlands EU-kommissionärskandidat. Då tar Matias Mäkynen klivet in i riksdagen. Läs mer här.
5.6 kl 8.50 Artikeln omskriven och uppdaterad sedan det blivit klart att Jutta Urpilainen nomineras till posten som Finlands EU-kommissionär.

Diskussion om artikeln