Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jordgubben är snart tillbaka! Rikligt majregn gjorde gott för åkrarna

Från 2019
Uppdaterad 04.06.2019 14:51.
Jordgubbar, mogna och omogna.
Bildtext Snart är de här igen!

Jordgubbar som odlas under fiberduk kommer att vara mogna till midsommaren, förutspår ProAgria i sin skörderapport. I södra och sydvästra Finland är jordgubbarnas blomning redan på slutrakan, och också i östra och mellersta Finland står jordgubbarna i full blom.

Finländarna kunde smaka på inhemska växthusodlade jordgubbar redan under förra veckan och snart är årets frilandsodlade jordgubbar på intåg - blomningen har börjat i landets södra och mellersta delar.

För vinbärens del är det nästan slutblommat i södra och mellersta Finland. Äppelsorter som är klara att skördas i höst blommar också just nu, och hallonblomningen är i full gång också den.

Rikliga regn och svalt väder har försenat sådden i landets östra och norra delar

– I år är de regionala skillnaderna stora, till skillnad från ifjol då hela landet påverkades av torka och värmebölja. Våren kom tidigt i södra Finland i år, men i de östra och norra delarna brukades jorden senare på grund av ett tjockt snötäcke som smälte långsamt, säger ProAgrias expert Terhi Taulavuori.

I södra Finland kunde man enligt Taulavuori ha väntat en aning med att bruka åkermarken. Värmen och regnet gjorde så att de redan bearbetade åkrarnas jordyta hårdnade, vilket innebar att man var tvungen att göra om arbetet före sådden.

Fuktiga åkrar har inte bara gynnat planteringen. Ogräset har rotat sig enkelt och man har också i viss mån stött på ohyra som exempelvis kålmal.

Källor: STT, ProAgria