Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Flygekorrungar är stjärnor i WWF:s nya livestream

Från 2019
En grå flygekorre på en fågelholk.
Bild: Wikimedia commons

På miljöorganisationen WWF:s webbplats kan man nu följa med flygekorrarnas liv i direktsändning. Det är ytterst få av oss som sett en flygekorre med egna ögon, och WWF:s syfte är att med livekamera göra arten mer känd.

WWF:s Luontolive - Flygekorre hittar du här.

Också i fjol uppträdde flygekorrar i WWF:s livesändning Luontolive. Under två månader fick sändningen över 500 000 visningar.

I år kommer sändningen från en fågelholk där flygekorrar slagit sig ner. Hur många ungar det finns i boet vet man inte än. Vanligen får flygekorren två eller tre ungar, som mest upp till fem.

Vid omkring en månads ålder börjar ungarna upptäcka världen utanför boet.

- Det är mycket intressant att se vad ungarna håller på med. Jag har fotograferat och följt med flygekorrar i nära 30 år och ändå orkar jag fortfarande bli intresserad, säger naturfotograf Benjamin Pöntinen, som svarar för sändningen i samarbete med WWF.

Flygekorren är i Finland klassad som en hotad art. Den rör sig genom att glidflyga från träd till träd, och tar sig ogärna över stora öppna arealer.

Arten drabbas hårt av det moderna skogsbruket, som inte lämnar kvar några gamla träd. I bästa fall återstår små rester av äldre skog omgivna av stora kalhyggen.

"Föra naturen närmare människorna"

WWF inledde sina Luontolive-sändningar för ett drygt år sedan, och sammanlagt har de setts cirka 4,5 miljoner gånger. I detta nu kan man i direktsändning ta del av flygekorrens, fiskgjusens, skogsvildrenens och järvens liv, och lyssna till fåglars sång.

- Vi vill föra naturen nära människorna, sprida kunskap om sällsynta djurarter och locka folk att delta i skydd av naturen. Luontolives popularitet visar att vi lyckats i vår målsättning, säger WWF:s programchef Petteri Tolvanen.

Diskussion om artikeln