Helsingfors svenskspråkiga familjetjänster finns nu i Berghäll - staden: "Vi tror att familjerna kommer att vara nöjda"
Helsingfors har fått ett svenskspråkigt familjecenter i Berghäll. Om du vill ha talterapi eller handikappservice på svenska är det dit du ska gå. Det är en fördel att ha alla tjänster centralt under samma tak, menar staden.
- Vi fick hjälp med att hitta till rätt ställe genast i aulan. Jag tycker det ser fint ut här, säger Laura Hägglund.
- Vi ska på rådgivning med vår nyfödda dotter Tilda. Det är andra besöket, säger hennes man Oskar.
Familjen Hägglund bor i Hertonäs. Tidigare fanns det en rådgivningsbyrå där. Den har flyttat till familjecentret i Berghäll från och med tisdagsmorgonen.
- Vi har varit till byrån i Hertonäs men vi fick finsk service eftersom vi är en tvåspråkig familj. Vi ska nu också på finskspråkig rådgivning.
Rådgivningen på svenska i Helsingfors har inte centraliserats, i alla fall helt och hållet, till det nya familjecentret i Berghäll. Men den svenskspråkiga rådgivningen i Hertonäs och Vallgård har flyttat till centret.
Jag har inte under alla dessa år förstått varför socialarbetare blir placerade i såna här utrymmen
Paula Rantanen, ledande socialarbetare inom handikappservicen.
Många andra tjänster, bland annat handikappservice, talterapi, barnskyddets öppenvård och familjearbete samt barnfamiljers hemservices har centraliserats till det nya familjecentret.
I de här tjänsterna tjänar familjecentret hela stadens svenskspråkiga befolkning. Om du vill ha talterapi på svenska måste du ta dig till Berghäll.
Svenskspråkig rådgivning får du fortfarande i Östra centrum, Nordsjö, Munksnäs och Rödbergen.
- Det är väl bra att de svenskspråkiga tjänsterna är mer centralt belägna än förut, säger Oskar.
Kostade kring sex miljoner euro
Det nya familjecentret finns i Berghälls hälsocentrals gamla fastigheter, mellan Runda huset och Berghälls ämbetshus på Andra linjen.
Hälsocentralen stängde för några år sedan då tjänsterna flyttade till Fiskehamnens central för hälsa och välbefinnande. Sedan dess har Helsingfors renoverat utrymmena för 4,9 miljoner euro, så att de ska lämpa sig för familjetjänster.
Staden har ytterligare betalat dryga en miljon euro för datateknik och annan utrustning. Staden betalar också kring en miljon euro i året i fastighetshyra för byggnaden.
- Vi ansvarar för hela stadens svenskspråkiga handikappservice, för klienter i alla åldrar. Före det här fanns vi i Nordsjö, säger Paula Rantanen, ledande socialarbetare inom handikappservicen.
Rantanen säger att de nyligen flyttat in och att hon tycker att det nya läget är bra.
- Det är mycket lättare att fara ut på hembesök härifrån jämfört med Nordsjö, det kunde ta en och en halv timme därifrån.
Däremot är hon inte säker på hur mycket tjänsternas centralisering kommer att tjäna deras klienter.
- Vi åker för det mesta på hembesök, det är rätt sällan som våra klienter kommer till byrån. Vi får se hur de som jobbar med de övriga familjetjänsterna tar emot handikappservicen - om vi kommer att kunna gå och knacka på dörren och säga "hur ska vi fixa det här, vår klient som har en utvecklingsstörning behöver den här tjänsten".
Socialarbetarnas nya arbetsrum är Rantanen ändå kritisk till. Flera socialarbetare sitter i samma rum.
- Jag har inte under alla dessa år förstått varför socialarbetare blir placerade i såna här utrymmen. Utgångspunkten är att man inte kan tala där, så om man ska diskutera med en klient så måste man hitta ett annat utrymme.
Det finns ändå fler utrymmen för privata diskussioner på det nya familjecentret än på till exempel det i Gårdsbacka, säger Rantanen.
- Vi får se hur det går. Vi försöker vårt bästa.
Staden: "Bra för familjerna att alla tjänster är under samma tak"
- Vi behöver tillräckligt med specialkunskap även inom de svenskspråkiga tjänsterna. Det är en av tankarna bakom centraliseringen, säger Sanna Vesikansa (Gröna), biträdande borgmästare med ansvar för social- och hälsovård.
Hon säger att de svenskspråkiga tjänsterna var ganska utspridda förut.
- Jag tror att familjerna tycker det är bra att alla tjänster finns här under samma tak.
Tror du det kan skapa problem att tjänsterna centraliserats hit?
- Vi måste se hur det går och vilka tjänster som behövs här eller någon annanstans. Men jag tror att familjerna kommer att vara nöjda, säger Vesikansa.
Den här artikeln är uppdaterad.
I den ursprungliga artikeln som publicerades 4.6.2019 kl. 19.42 stod det att man fortfarande får svenskspråkig rådgivning i Gårdsbacka, Nordsjö, Munksnäs och Rödbergen.
I den uppdaterade artikeln som publicerades 5.6.2019 kl. 16.55 är detta korrigerat till Östra centrum, Nordsjö, Munksnäs och Rödbergen.
Svenska Yle beklagar misstaget.