Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Socialdemokraternas Mette Frederiksen kan bli Danmarks nästa statsminister – på grund av Dansk Folkepartis tippade brakförlust

Från 2019
Uppdaterad 05.06.2019 08:41.
Mette Frederiksen cyklar med röda små flaggor fästa på cykelkorgen.
Bildtext 41-åriga Mette Frederiksen kan bli Danmarks yngsta statsminister. Hon växte upp i en arbetarstadsdel i Aalborg och beskrivs ofta som folklig.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Danmark går till parlamentsval i dag och opinionsmätningarna visar att det blir maktskifte. Populistiska Dansk Folkeparti ser däremot ut att förlora hälften av sina mandat i Folketinget.

Ett tjugotal cyklister har pyntat sina cyklar med små röda flaggor som gör reklam för Socialdemokraterna. I en samlad cykelklunga gör de valkampanj på Köpenhamns gator - och nästan längst fram cyklar deras partiledare Mette Frederiksen.

Frederiksen har goda chanser att bli Danmarks nästa statsminister. Opinionsmätningarna visar att det röda blocket får 57 procent av rösterna och det blå blocket endast 40 procent.

– Allt blir inte annorlunda i Danmark bara för att det blir regeringsskifte. Men man ska märka att välfärden blir bättre, steg för steg, säger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen står och diskuterar med några unga män.
Bildtext Mette Frederiksen får information om en verksamhet som riktar sig till ungdomar som riskerar utanförskap. Fotbollsklubbar med låg tröskel har varit bra, berättar ungdomarna i Nord Vest i Köpenhamn.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Cykelturen stannar till vid en marknad där man kan byta kläder i stadsdelen Nord Vest. En kvinna kramar om Frederiksen och säger att hon ser mycket yngre ut än på tv.

Mette Frederiksen är 41 år gammal och kan bli Danmarks yngsta statsminister genom tiderna.

“Vi har inte förtjänat att förlora”

Intill metrostationen på Kongens Nytorv delar nuvarande statsminister Lars Løkke Rasmussen ut bakelser och valreklam. Journalister flockas runt honom och han hinner inte tala med så många förbipasserande köpenhamnare.

Lars Løkke Rasmussen är pressad. Hans eget parti borgerliga Venstre verkar göra ett lika bra val som senast, men hans stödparti populistiska Dansk Folkeparti ser ut att göra en brakförlust.

Lars Løkke Rasmussen
Bildtext Lars Løkke Rasmussen får frågor om vad han ska göra om han inte blir statsminister. Då blir jag Folketingsmedlem, säger han. Flera politiska bedömare tror att han kan avgå som partiledare om han misslyckas i valet.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Vid senaste val röstade var femte dansk på Dansk Folkeparti, men nu är det endast var tionde dansk som planerar att ge sin röst till DF.

– Det är klart att om de partier som vill ha mig som statsminister inte gör ett bra val, så ser det inte bra ut. Men vi har inte förtjänat att förlora, säger Løkke Rasmussen.

Løkke Rasmussen påpekar att Danmark har en mycket god ekonomi och att arbetslösheten inte har varit så här låg på flera årtionden. Kostnaderna för invandringen har den här regeringen också lyckats få ner.

Dansk Folkeparti förlorar röster till både höger och vänster

Frågan om invandring har dominerat den politiska debatten i Danmark i över 20 år, på grund av invandrarkritiska Dansk Folkeparti. DF har samtidigt lyckats få både Socialdemokraterna och Venstre att också gå in för en mera restriktiv invandringspolitik.

Den nuvarande borgerliga regeringen har bland annat genomfört det kritiserade så kallade ghettopaketet och planerar att placera flyktingar som nekats asyl på ön Lindholm.

Rasmus Paludan.
Bildtext Islamfientliga Rasmus Paludan började som ett fenomen på Youtube och ser nu ut att komma in i Folketinget.
Bild: EPA/Mads Claus Rasmussen

Med tiden har Dansk Folkeparti blivit ett etablerat mittenparti och förlorar nu röster både till Socialdemokraterna och till de nya högerextrema partierna.

Rasmus Paludan har profilerat sig med att bränna koranen och enligt opinionsmätningarna är det möjligt att hans parti Stram Kurs kommer in i Folketinget. Också Nya Borgerliga ser ut att få en plats i Folketinget.

“Klimatosser” får skulden för Dansk Folkepartis valförlust

Senare på kvällen är det allsång i medborgarhuset Kube i Fredriksberg och ett av de tilltänkta dragplåstren är Pia Kjærsgaard.

Kjærsgaard grundade Dansk Folkeparti för 25 år sedan och har varit en populär och omstridd politiker i Danmark. Nu är hon den första kvinnan på talmansposten i Folketinget.

Pia Kjaersgaard i en mindre konsertlokal och en handfull åhörare.
Bildtext Allsångsaftonen lockade ingen stor publik. Pia Kjærsgaard berättar mellan sångerna att hon har ställt upp i 14 Folketingsval.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Men nu dalar popularitetssiffrorna för hennes parti och det är talande att endast ett tjugotal personer dyker upp på allsången. Kjærsgaard verkar obekväm med hela situationen.

Efter EU-valet skyllde Kjærsgaard partiets stora förlust på “klimatosser”, ungefär klimattokerierna. Den kommentaren fick många att undra om Dansk Folkeparti helt har tappat fingertoppskänslan för vad som går hem hos väljarna.

Klimatfrågan har blivit viktig på slutrakan

Nu i slutspurten av valkampen så är det just klimatfrågorna som har fått mycket plats i debatterna. Och åtminstone i Köpenhamn säger många att de inte bryr sig om invandringsfrågan.

– Miljö, miljö, miljö och sedan kommer välfärd som nummer två. Och jag vet att du vill fråga, men integration och migration är långt nere på listan för mig, säger Erik Siemsen utanför Centralstationen i Köpenhamn.

Erik Siemsen.
Bildtext Erik Siemsen menar att det är först efter att folk har börjat se konkreta resultat av klimatförändringen, som att de får vatten i källaren efter extremväder, som de har börjat ta klimatfrågan på allvar.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Då det gäller välfärdsfrågor är det bland annat sänkt pensionsålder för dem som har slitit ut sig på jobbet och flera barnskötare på dagis som har varit aktuellt.

Systrarna Birgitte och Marianne Thulin.
Bildtext Birgitte och Marianne Thulin tycker att klimat och miljöfrågor är viktigast i valet.
Bild: Yle/Linda Söderlund

– Med tanke på våra barnbarn måste vi tänka på miljön. Sedan förra sommaren har folk verkligen fått upp ögonen för klimatfrågan, säger systrarna Birgitte och Marianne Thulin på gågatan Strøget i Köpenhamn.

Det är hela 13 partier som ställer upp i Folketingsvalet, men inget av partierna är ett uttalat grönt miljöparti. Flera av partierna har ändå klimat- och miljöfrågor högt på agendan.

Diskussion om artikeln