Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina varnar sina medborgare för resor till USA: Risk för trakasserier och våld

Från 2019
Uppdaterad 04.06.2019 21:50.
Populärt mål för selfiepinnen. Familjen framför Vita huset.
Bild: Bengt Östling/Yle

Tvisten mellan Kina och USA tillspetsas ytterligare. Kina varnar sina medborgare för att besöka USA, bland annat på grund av den höga brottsligheten.

Relationerna mellan Kina och USA har varit ansträngda i månader och nu verkar konflikten gå in i en ny fas. Kina utfärdade på tisdag varningar för medborgare som planerar att resa till USA.

Ministeriet för kultur och turism i Peking påminner resenärer om att vara på sin vakt mot olika typer av brott. Enligt ministeriet har det i USA skett en hel del skjutningar, rån och stölder.

I ett annat uttalande uppmanar Kinas utrikesministerium kinesiska medborgare och företag i USA att vara på sin vakt, och vidta åtgärder för den egna säkerheten. Ministeriet vet berätta att kinesiska medborgare ofta utsätts för trakasserier från de amerikanska myndigheterna.

Under 2018 besöktes Förenta staterna av tre miljoner kinesiska turister, en nedgång från 3,2 miljoner året innan. Kineserna var den femte största gruppen utländska besökare i USA.

Riskabelt också med studier

I måndags uppmärksammade Kinas regering sina medborgare på riskerna med studier i USA. Undervisningsministeriet i Peking gav kinesiska studenter rådet att vara beredda på svårigheter då de ansöker om visum. De borde också utvärdera riskerna med den planerade vistelsen.

Ministeriet pekade på att kinesiska visumansökningar till USA på sistone allt oftare fått avslag eller fördröjts. Från januari till mars i år upplevde 13,5 procent av alla kineser som ville studera i USA visumproblem. År 2018 var motsvarande andel endast tre procent, säger Xu Yongji, som ansvarar för undervisningsministeriets internationella samarbete.

Xu säger USA kongress och de federala ministerierna har "politiserat" en del av det normala studentutbytet och samarbetet. Till exempel har kinesiska studenter och forskare anklagats för att bedriva "icke konventionellt spionage".

Under läsåret 2017-2018 studerade över 363 000 kinesiska studenter vid högskolor och universitet i USA. De utgjorde en tredjedel av de utländska studenterna i landet.

AP, AFP, Xinhua

Diskussion om artikeln