Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mordgåta vid Åbo Akademi får sin lösning under sommarkurs

Från 2019
En dörr öppnas till ett mörkt rum, och man ser fötterna av en person som ligger på golvet.
Bild: Samuli Holopainen/Yle

Scenariot låter som en riktig mordgåta. Efter en sommarfest på Åbo Akademi hittas en ung, manlig forskare mördad, och mordgåtan ska nu lösas av sex brottsplatsutredare.

- Vi har undersökt brottsplatsen. Där fick vi leta efter allt som kunde ha att göra med mordet, bland annat hittade vi hårstrån och blod. Vi har också analyserat blodet, och av det kan vi få veta om det var offrets blod eller inte, säger Esbobon Anna Odenwall.

Konturerna av en människa är ritade med tejp på ett golv med blod och andra ledtrådar.
Bild: Sara Koivuluoma

Brottsplatsutredarna är gymnasieelever som går en sommarkurs vid ÅA, men allt görs på riktigt. På platsen där den döda hittades har man skyddsutrustning för att inte smutsa ner bevismaterialet, man tar fingeravtryck, skoavtryck och undersöker dna.

Fyra personer med vita laboratorierockar är samlade kring ett bord med provrör.
Bildtext Brottsplatsutredarna Elsa Nikander och Joanna Holm analyserar det bevismaterial de hittat på mordplatsen under kurshandledarna Sara Koivuluomas och Emma Suhonens övervakning.
Bild: Andrea Wiklund/Yle

Många ledtrådar, men en del kan vara skräp

Odenwall är intresserad av biologi, särskilt cellbiologi, och av medicin, så sommarkursen "Mordet på biologen" lät spännande. Visserligen är det sjukvård som lockar mera, men att lösa mordgåtor är också väldigt intressant.

- Vi har många ledtrådar, så vi har ganska mycket bevis för en person, men jag kan inte ännu säga om det är den skyldiga, säger Odenwall.

- Det svåra är att urskilja vad som är skräp och vad som är en ledtråd, vad är viktigt och vad är oviktigt. Så är det säkert på riktigt i mordutredningar, att det dyker upp saker som visar sig vara oviktiga när allt kommer omkring, säger kurshandledaren Jakob Storbacka.

En flaska för mousserande vin ligger i en blodpöl. Bredvid dem är en gul brottsutredningslapp med siffran tre.
Bild: Joanna Holm

Löser mordgåtan som i tv-serier

Också för Åbobon Ellen Westberg är det kopplingen till celler och medicin som lockar, och hon hoppas lära sig mycket inför medicinska studier i framtiden.

- Vi har lärt oss om dna och blodtyper, på samma vis som man löser mordgåtor i tv-serier.

Närbild på Ellen Westberg och Anna Odenwall som är deltagare på kursen.
Bildtext Ellen Westberg och Anna Odenwall är nöjda med kursen.
Bild: Andrea Wiklund/Yle

Westberg säger att hon brukar titta på amerikanska tv-serier om kidnappningar och brottsutredningar, men hon tror ändå inte det skulle vara något hon skulle vilja jobba med.

- Jag vet inte om jag är rätt person för det. Jag tycker mest synd om alla som är med om det, så jag skulle inte vilja vara en del av det, säger Westberg.

Ett blodigt fotspår från en sko med randigt mönster. Bredvid skoavtrycket finns en gul brottsutredningslapp med siffran sex.
Bild: Joanna Holm

Ska öka intresset för naturvetenskapliga studier vid ÅA

Kursen hålls dels för att ge reklam för utbildningen i cellbiologi och andra naturvetenskapliga ämnen, dels för att visa deltagarna vad allt man kan studera och göra vid Åbo Akademi.

- Trots att det inte är cellbiologer som i praktiken sysslar med brottsplatsutredningar och mordutredningar, så har vi mycket av den expertis som behövs för analyserna. Många cellbiologer sysslar med samma typer av analyser som brottsplatsutredare använder sig av, säger Storbacka.

Jakob Storbacka, en ung man med glasögon och laboratorierock, i ett laboratorium.
Bildtext Jakob Storbacka intygar att han inte har begått mordet.
Bild: Samuli Holopainen/Yle

Storbacka hoppas att kursen ska locka fler unga att börja studera naturvetenskapliga ämnen.

Mordet på biologen

5:40

Diskussion om artikeln