Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: En kris i Italien kan leda till att Finland får en fartfylld inledning på sitt EU-ordförandeskap

Från 2019
Italiens och EU:s flaggor samt en liten bild av Rikhard Husu
Bild: Mostphotos

Italiens skrala statsfinanser seglar igen upp som ett orosmoment för den europeiska ekonomin. I dag, onsdag, väntas EU-kommissionen fatta beslut om att gå vidare med sanktioner mot Italien eftersom landet bryter mot EU:s ekonomiska regler, skriver Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu.

Det är Italiens offentliga underskott som blivit en nagel i ögat på EU-kommissionen. Trots att Italien är det mest skuldsatta landet i Europa efter Grekland så har den populistiska regeringskoalitionen som styr landet inte hörsammat kraven på att stävja skuldsättningen.

Tvärtom. Stärkt av framgångarna i EU-valet vill ledaren för ytterhögerpartiet Lega, Matteo Salvini, sätta i verket sina planer på att stimulera den italienska ekonomin genom skattesänkningar.

De här kraven har lett till slitningar mellan Lega och regeringskollegerna i den populistiska femstjärnerörelsen – och till varningar från landets premiärminister Giuseppe Conte att regeringen kan falla om inte de styrande partierna lyckas komma överens.

På EU-håll befarar man att växande underskott i Italien leder till en skuldkris som i värsta fall kan smitta av sig på det övriga euroområdet.

Olägligt bråk

Om kommissionen beslutar sig för att gå in för ett så kallat förfarande vid allt för stora underskott så kan det här leda till att Italien tvingas betala flera miljarder euro till EU.

Det här skulle vara en prestigeförlust för den populistiska regeringen som plockat inrikespolitiska poäng på att sätta sig på tvären mot EU:s ekonomiska regler. De politiska konsekvenserna av att införa sanktioner mot Italien är något kommissionen måste beakta då man tar ställning till Italiens situation.

Flaggor från medlemsländerna i EU.
Bildtext Kan problemen i Italien smitta av sig?
Bild: EPA

Ur kommissionens synvinkel handlar det om att väga de politiska risker som hänger ihop med att bestraffa Italien mot de risker som uppstår om man låter bli att ingripa i Italiens skenande finanser.

Budgetbråket kommer också olägligt med tanke på det utnämningspaket för toppjobb inom EU som medlemsländerna ska besluta om under de närmaste månaderna.

En politisk och ekonomisk kris i Italien kan också leda till att Finland får en fartfylld inledning på sitt stundande EU-ordförandeskap.

Diskussion om artikeln