Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS-mätning: Sannfinländarna hålls stadigt på förstaplats

Från 2019
Laura Huhtasaari visar tummarna upp efter EU-valet 2019.
Bildtext Sannfinländarna fortsätter att vara populära. I EU-valet fick de också mer stöd, vilket gjorde Laura Huhtasaari glad.
Bild: Lehtikuva

Sannfinländarna fortsätter att vara det största och populäraste partiet. Det visar en opinionsmätning av tidningen Helsingin Sanomat. Partiet har ett stöd på 18,2 procent.

Sannfinländarnas stöd har ändå sjunkit, dock bara med en halv procentenhet, från tidningens senaste mätning. Det är första gången det går neråt för partiet i mätningarna sedan mars.

Samtidigt blir Socialdemokraterna populärare igen och får ett stöd på 17,5 procent. De kommer därmed på andra plats tillsammans med Samlingspartiet som också går framåt och har samma understöd.

Något sämre resultat för De gröna

Efter de tre stora partierna kommer Centern med ett understöd på 13,2 procent, De gröna med 12,2 procent, Vänsterförbundet med 8,5 procent, SFP med 4,5 procent och slutligen Kristdemokraterna med ett understöd på 3,9 procent.

Centern fick något mer stöd i den här mätningen än i tidigare, medan det för De gröna går lite neråt jämfört med tidigare undersökningar.

Felmarginalen är 2,1 procentenheter åt båda hållen. Undersökningen gjordes mellan maj och juni och drygt 2 000 personer deltog.

Enligt tidningens beräkningar har den nya regeringen, som består av SDP, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP, sammanlagt ett understöd på 56 procent.

Det är ändå svårt att säga mer om regeringens understöd eftersom undersökningen gjordes före regeringsprogrammet offentliggjordes.