Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Omkring 100 000 tjecker krävde premiärminister Babiš avgång – "Vi vill inte ha Babišstan!"

Från 2019
Demonstration mot premiärminister Babiš i Prag 4.6.2019
Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Uppskattningsvis 100 000 tjecker trängdes på Václavplatsen i Prag på tisdag kväll. De fortsätter att kräva premiärministerns avgång. Babiš misstänks för att ha svindlat till sig miljoner i EU-stöd.

Protesterna mot premiärminister Andrej Babiš och hans nya justitieminister har pågått länge och sedan slutet av april har demonstranterna samlats i centrum av huvudstaden varje vecka.

Tisdagens demonstration var ändå den största sedan de veckovisa demonstrationerna började. Nyhetsbyrån AFP uppskattar antalet demonstranter till omkring 100 000, medan arrangörerna talar om 120 000 deltagare.

Demonstration mot premiärminister Babiš i Prag 4.6.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

"Vi har fått nog" och "Stoppa Babišstan" stod det på många av demonstranternas plakat.

Tjeckiens näst rikaste person, Babiš, misstänks för att ha svindlat till sig över två miljoner euro i EU-pengar för egna byggprojekt, ett herrgårdsbygge och ett kongresscenter för ett tiotal år sedan.

Demonstranterna tror att Babiš nya justitieminister, Marie Benešová, har för avsikt att stoppa de åtal som just nu övervägs mot Babiš.

"Babiš i en fälla" står det på det här plakatet som föreställer Babiš med lång näsa.
Bildtext "Babiš i en fälla" står det på det här plakatet som föreställer Babiš med lång näsa.
Bild: EPA-EFE/BJOERN STEINZ

I april avslutade tjeckisk polis förundersökningen mot Babiš och enligt den borde det väckas åtal mot honom. Efter det avgick Benešovás företrädare från justitieministerposten och det misstänktes att han utsatts för påtryckningar.

EU-kommissionen utreder dessutom om Babiš bryter mot unionens regler för jäv och intressekonflikter genom storbolaget Agrofert, som han fortfarande misstänks ha en ägarroll i.

Babiš: Det är en tvivelaktig granskning, en attack mot Republiken Tjeckien och inga pengar kommer att återbetalas

Enligt uppgifter som läckt ut om utredningen, så misstänks Babiš för att sitta på dubbla stolar, då han i sitt politiska uppdrag kan besluta om EU-bidrag till företag som han i praktiken kontrollerar.

Utbetalningarna har stoppats medan granskningen pågår, men enligt läckta uppgifter så kan Tjeckien bli tvunget att återbetala över 17 miljoner till EU.

Demonstranterna bar fram en enorm Tjeckienflagga under tisdagens demonstration.
Bildtext Demonstranterna bar fram en enorm Tjeckienflagga under tisdagens demonstration.
Bild: AFP / Lehtikuva

– Det är en tvivelaktig granskning, en attack mot Republiken Tjeckien och jag upprepar, inga pengar kommer att återbetalas, sade Babiš själv inför parlamentet på tisdagen.

Trots att misstankarna mot Babiš minsann inte är nya, så vann hans populistiska ANO-parti 2017 års val överlägset.

Källor: Reuters, AFP, Europaportalen

Diskussion om artikeln