Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump möter motstånd från de egna - republikaner vill stoppa tullarna mot Mexiko

Från 2019
Senatens majoritetsledare Mitch McConnell (i mitten), flankerad av senatorerna John Barrasso (längst till vänster), John Thune och Roy Blunt, efter tisdagens lunchmöte där tullavgifterna diskuterades.
Bildtext Senatens majoritetsledare Mitch McConnell (i mitten), flankerad av senatorerna John Barrasso (längst till vänster), John Thune och Roy Blunt, efter tisdagens lunchmöte där tullavgifterna diskuterades.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump möter nu hårt motstånd inom sitt eget Republikanska parti mot de tullavgifter som han planerar på mexikanska varor. Republikanska senatorer hotar stoppa hans planer.

Då de republikanska senatorerna avslutade sitt veckomöte på tisdagen sade senatens majoritetsledare Mitch McConnell att han verkligen hoppas att de tilltänkta nya tullavgifterna mot Mexiko kan undvikas.

- Det fanns inte mycket stöd för tariffer på det här mötet, det är säkert, sade han.

McConnell uttryckte sig betydligt mer diplomatiskt än en del andra republikanska senatorer.

Vi riktar ett vapen mot den egna tinningen

- Vi riktar ett vapen mot den egna tinningen genom att göra det här, sade Texas-senatorn, republikanen John Cornyn.

- Det finns ingen anledning för jordbrukare och ranchägare, fabrikörer och småföretagare att betala priset för nya massiva tullar, sade senator Ted Cruz, som också representerar Texas.

Texas är den amerikanska delstat som befaras drabbas värst av tullavgifterna om de verkligen införs. Också Michigan, Kalifornien, Illinois och Ohio skulle se allvarliga följder av tullarna, enligt den amerikanska handelskammaren.

En glassförsäljare vid gränsstationen i Tijuana, Mexiko, där flera hundra lastbilar väntade på att få komma in i Kalifornien på tisdagen.
Bildtext En glassförsäljare vid gränsstationen i Tijuana, Mexiko, där flera hundra lastbilar väntade på att få komma in i Kalifornien på tisdagen.
Bild: EPA-EFE/David Maung

Trump vill införa femprocentiga tullavgifter på mexikanska varor redan på måndagen nästa vecka och sedan höja dem stegvis till så mycket som 25 procent om den mexikanska regeringen inte gör tillräckligt för att stoppa invandringen från Centralamerika.

Trump har inte definierat vad "tillräckligt" innebär.

Förhandlingar pågår - Mexikos utrikesminister i Washington

Revolterande republikaner hotar alltså nu att försöka stoppa Trumps tullavgifter mot Mexiko.

Ett tänkbart scenario är att Trump utlyser nödläge för att kunna införa tullavgifterna. Då kan representanthuset och senaten godkänna en resolution för att stoppa tullarna. Det skulle Trump, i sin tur, med största sannolikhet lägga sitt veto emot. Då skulle både representanthuset och senaten behöva en två tredjedelars majoritet för att fälla Trumps veto.

Det är alltså inte alls säkert att politikerna skulle lyckas stoppa tullarna, trots att motståndet mot dem är uppenbart också bland republikaner.

Trump: Om de gör det skulle det vara dåraktigt av dem

Trump själv verkar räkna med att kunna fullfölja sina planer. På onsdagen fortsätter hans statsbesök i Storbritannien, men han blev tillfrågad om de republikanska politikernas eventuella försök att stoppa tullavgiferna.

- Jag tror inte att de kommer att göra det. Om de gör det så skulle det vara dåraktigt av dem, sade Trump.

Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard är i Washington som bäst för att förhandla om frågan. För Mexiko kunde strafftullarna få katastrofala följder.

Senare på onsdagen ska Ebrard ha ett möte med USA:s vice president Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo. Det mötet beskrivs av en del politiker som avgörande.

Källor: AP, New York Times, AFP