Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australisk polis gjorde razzia i landets public service – "Oroväckande försök att skrämma legitim nyhetsjournalistik"

Från 2019
Byggnaden ABC i Sydney.
Bild: EPA-EFE / PETER RAE

På onsdagsmorgonen gjordes en omfattande razzia i australiska ABC i Sydney. Polisen gjorde husrannsakan efter att ABC för två år sedan publicerade hemligstämplat material.

Polisen letade efter ABC:s nyhetschef Gavin Morris och två nyhetsreportrar, samt nyhetsmaterial.

År 2017 publicerade ABC serien The Afghan Files där det framkom att australienska soldater har skjutit oskyldiga, civila män och barn i Afghanistan.

Razzian gjordes eftersom det finns en brottslag från år 1914 i landet som förbjuder publicering av klassificerat material.

Enligt chefredaktör John Lyons krävde polisen bland annat tillgång till reportrarnas handskrivna anteckningar, epost, utkast, filmmaterial och lösenord.

– Det är mycket osannolikt att landets public service invaderas på det här viset, säger verkställande direktör David Anderson.

Polisen får kritik

Razzian ledde ändå inte till att någon greps.

Många har kritiserat razzian, bland dem premiärministern Scott Morrison. Han är ändå inte helt kritisk till razzian och hänvisar till lagstiftningen.

Han försökte ta avstånd från morgonens händelser, som kommer nära på hans omval, och är noga med att poängtera att det är polis som utförde razzian och inte myndigheterna.

– Australien tror starkt på pressfriheten och vi har klara regler och skydd för pressfriheten, säger Morrison.

– Det finns också tydliga regler som finns till för att skydda den nationella säkerheten och alla borde agera i enlighet med de lagarna.

Australiens premiärminister Scott Morrison
Bildtext Scott Morrison.
Bild: AAP Image
ABC logo i Australien.
Bild: EPA-EFE / JOEL CARRETT

Ministern och liberalpolitikern Kristina Keneally är också kritisk. Hon kräver en förklaring till razzian.

Razzior som gäller journalister börjar bli normaliserade och det måste få ett slut.

― Australiens journalistförbund

Enligt landets journalistförbund, Media, Entertainment and Arts Alliance, var razzian ett "oroväckande försök att skrämma legitim nyhetsjournalistik som är av allmänt intresse".

– Razzior som gäller journalister börjar bli normaliserade och det måste få ett slut. Det verkar som om polisen kommer och knackar på om sanningen generar myndigheterna, skriver de i ett uttalande.

Inte första razzian

I går, tisdag, gjorde polisen också en husrannsakan hos en reporter som jobbar för News Corp, Annika Smethurst. Hon publicerade i fjol en nyhet om att Australien har som avsikt att skärpa övervakningen av medborgare.

Polisen misstänker att det här fallet också bröt mot brottslagen från år 1914.

Båda fallen beskrivs som känsliga och innehöll klassificerat material. De var också "pinsamma" för de australienska myndigheterna, speciellt de som sköter säkerhetstjänster.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln