Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Friidrottsförbundet kritiserar domstolens Semenya-beslut – fortsätter försvara testosteronreglerna

Från 2019
Caster Semenya med den sydafrikanska flaggan
Bildtext Caster Semenya.
Bild: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Följetongen kring Caster Semenya fortsätter. Det internationella friidrottsförbundet IAAF skriver att man jobbar för att den schweiziska domstolens beslut snabbt ska ändras. IAAF riktar också kritik mot domstolen för att beslutet endast gäller Semenya.

I måndags valde den högsta domstolen i Schweiz att tillfälligt häva Caster Semenyas tävlingsförbud. Det här medan hennes överklagan angående Cas-domen behandlas.

Semenya behöver just nu inte medicinera ner sina testosteronvärden för att tävla på distanser mellan 400 meter och en engelsk mil.

– Jag är tacksam. Jag hoppas att min överklagan leder till att jag får löpa fritt igen, sade Semenya i måndags.

Beslutet faller inte internationella friidrottsförbundet IAAF i smaken. Förbundet skriver i ett utlåtande att man jobbar för att domslutet snabbt ska ändras.

– Vi respekterar varje individs personliga värdighet och stöder att människor ska accepteras i samhället utifrån valt kön och/eller genusidentitet. IAAF är dock övertygat om att det finns vissa sammanhang, idrotten är ett av dem, där biologi måste gå före identitet, skriver förbundet.

"Ingen annan idrottare berörs"

IAAF skriver också att man anser att testosteronreglerna är nödvändiga och kritiserar samtidigt domstolen för att beslutet endast gäller Semenya.

– Ingen annan idrottare berörs av det här beslutet. Domstolen fattade beslutet utan IAAF:s vetskap och förbundet har inte fått möjlighet att förklara varför testosterongränserna ska fortsätta att gälla.

– Reglerna är nödvändiga, rimliga och proportionerliga för att skydda rättvis och meningsfull elitidrott för kvinnor och Cas är på samma linje, skriver förbundet.

Förbundet har på sig till den 25 juni att komma med sina synpunkter och efter det kommer den schweiziska högsta domstolen att ge sitt slutliga beslut.

Caster Semenya.

Caster Semenya ger inte upp: Överklagar Cas-domen

"De kommer inte att få droga mig."

Diskussion om artikeln