Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rinnes regeringsprogram det längsta någonsin – vinner Katainens tjocka bunt med 100 sidor

Från 2019
Uppdaterad 05.06.2019 13:34.
Hallituspuolueiden puheenjohtajat infossa
Bild: Pekka Tynell / Yle

Det nya regeringsprogrammet är 193 sidor, eller 362 600 tecken, långt. Det är nästan tre gånger längre än regeringen Sipiläs program. Jyrki Katainen innehade det senaste rekordet med sin "six-pack-regering" men den kom ändå "bara" upp till 90 sidor.

Varför skriver man så långa regeringsprogram? Jo, en orsak till det har varit att partierna inte litar på varandra. Den nya regeringens långa program grundar sig ändå i något helt annat.

På måndagen offentliggjordes regeringsprogrammet i Helsingfors. Programmet går under namnet Osallistava ja osaava Suomi, på svenska Ett inkluderande och kunnigt Finland. Den finska versionen är 193 sidor lång och den svenska 184 sidor.

Regeringen Katainen (2011) får ge vika och lämna förstaplatsen då det gäller längd på programmet. Jyrki Katainens (Saml) six-pack-regering hade ett imponerande långt program. Nu känns det kort i jämförelse med regeringen Rinnes program.

RegeringAntal teckenAntal sidor
Rinne362 600193
Sipilä163 50074
Katainen285 10090
Vanhanen II167 60086
Vanhanen I130 30056
Lipponen II73 600
Lipponen I41 900
Aho30 400
Holkeri32 400
Sorsa IV20 300
Sorsa III9 000
Koivisto II11 600
Sorsa II5 500

Tabellen är ett urval av regeringar och baserar sig på information från Statsrådet. I tabellen finns exempelvis inte de kortvariga regeringarna Stubb och Kiviniemi med.

Varje regering (bortsett från Sipilä och kortvariga regeringar) har under de senaste 20 åren skrivit ett längre program än den föregående regeringen och det här beror, enligt Centerns tidigare partisekreterare Timo Laaninen, på att regeringspartierna inte litar på varandra.

Enligt före detta kansler Erkki Virtanen beror längden på Rinnes program på något helt annat.

– Det är ett slags fat av hopp dit man samlat allt utan något större urval, säger han.

– Allt möjligt och omöjligt med olika randvillkor har skrivits in i programmet.

Svårare att få ett kort regeringsprogram med stor regering

Katainens regering bestod av sex partier, som var mycket olika i sig gällande ideologi, och därför blev regeringsprogrammet mycket långt.

Rinnes regering består av fem partier – och en ideologi färre.

Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen.
Bildtext Jyrki Katainens regering bestod av sex partier.
Bild: EPA/Etienne Laurent

Efter Katainen kom Stubb, men regeringen var inte verksam så länge. Den egentliga efterträdaren blev Juha Sipilä (C) gjorde en totalvändning och skrev ett betydligt kortare och strategiskt regeringsprogram.

Sammanställningen av regeringsprogrammet i Sipiläs fall underlättades i och med att regeringen endast bestod av tre partier och många ideologiska likheter fanns.

Arbetssättet påverkade längden på programmet

Den här gången pågick regeringsförhandlingarna på ett annorlunda vis. Arbetsgrupperna fick först visualisera och kläcka idéer i skilda bord innan de senare tog tag i det mer praktiska och funderade på hur idéerna kan förverkligas rent ekonomiskt.

Det nya arbetssättet kan ha bidragit till ett längre regeringsprogram.

– Det var ett speciellt sätt att förhandla och det har haft en effekt på programmets längd. Grupperna samlades först i två veckor för att hålla seminarium. Bearbetning, komprimering och beslutsfattande enligt budgetramarna lades åt sidan, säger Erkki Virtanen.

Regeringsprogrammets stil är också annorlunda den här gången.

Sipiläs korthuggna sätt att uttrycka sig får ge vika för en mer beskrivande rytm. Sipiläs program bestod av korta meningar som omedelbart gjorde det klart att nedskärningar är på väg.

Var sin bild av finansminsiter Petteri Orpo, statsminister Juha Sipilä och utrikesminister Timo Soini i ledning för regeringen.
Bildtext Regeringen Sipilä bestod av Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna/Blå framtid.
Bild: All Over Press / Edit Yle

Artikeln uppdaterad 5.6.2019 med uppgifter om namnet och längden på regeringsprogrammets svenska version.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Rinteen hallitusohjelma kaikkien aikojen pisin – "Kaikki mahdollinen ja mahdoton kirjattu"" skriven av Antti Pilke, Joel Kanerva och Juha Rissanen.