Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns kommun slutar spåra sina användares surfvanor

Från 2019
chatt
Bild: Yle/Andy Ödman

Kimitoöns kommun är en av de fem kommunerna i Finland som ännu spårar användarnas surfvanor och delar med sig av uppgifterna till ett amerikanskt storföretag. Men nu åtgärdas problemet.

Efter att Svenska Yle granskat fenomenet både år 2016 och 2018 har flera offentliga sajter i Finland slutat använda den spårande källkoden.

I praktiken handlar det om att kommunerna har lagt till en särskild källkod på sina webbsidor.

Koden möjliggör att användarna lätt kan dela vidare olika artiklar på sociala medier, via särskilda knappar.

Nu ska även Kimitoöns kommun åtgärda problemet med att deras webbsidor spårat användarnas surfvanor genom den kritiserade spåraren Addthis.

Spårare.
Bild: Yle / Timo Kallio

Lovar byta ut källkoden inom de närmaste dagarna

Ulf Holmlund, IT driftschef på Kimitoöns kommun berättar att spåraren Addthis inte upplevts som en så stor risk förrän nu då ämnet än en gång blev uppmärksammat.

- Det har varit väldigt vanligt att använda Addthis på sina webbsidor och därför har vi inte sett det som en så stor risk. Allt man gör på internet spåras ju, och jättar som Google samlar in mycket mer data än vi.

Varför har ni överhuvudtaget använt er av en sådan här tjänst?

- Den gör det mycket lätt för användarna och besökarna av webbsidan att dela innehåll, t.ex. till facebook, berättar Holmlund.

Ulf Holmlund lovar att den spårande källkoden inom de närmaste dagarna byts ut till en funktion som inte spårar och skickar besökares uppgifter vidare.

Diskussion om artikeln