Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hälsningar från korren: Tyska socialdemokrater söker lämpad person för kamikazeuppdrag

Från 2019
Hälsningar från korren.
Bildtext Tyska SPD:s partiledning bara några dagar efter Nahles ( grå kavaj i mitten) meddelande om sin avgång

Efter det för partiet katastrofala resultatet i EU-valet, är de tyska socialdemokraterna på jakt efter en ny ordförande. Det handlar ändå om en jakt som den här gången kan bli mycket svår. Vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom om ett jobb som knappt någon vill ha.

Det finns i dagens Tyskland två poster som är betydligt mer otacksamma att sitta på än de flesta andra.

Den ena är tränarposten inom fotbollsklubben Hamburger Sport-Verein HSV, den andra är ordförandeposten inom Tysklands socialdemokratiska parti SPD.

För båda posterna existerar en mer eller mindre lustigt menad lista över hur många personer som har suttit på nämnda poster under de år som förbundskansler Angela Merkel har styrt landet.

För HSV har det under den här tiden kommit till omkring tjugo tränarbyten, SPD har klarat sig med ungefär hälften av den här mängden, om man räknar ihop såväl de egentliga som de tillfälliga particheferna.

För SPD kom det senaste personalbytet i början av juni då partichefen Andrea Nahles meddelade att hon avgår efter bara ett drygt år på posten.

Ett jobb med avigsidor

I motsats till HSV har SPD ändå ett stort problem.

Där fotbollsklubben hittills inte har haft några större problem att värva till och med namnstarka tränare, verkar det nu bli en tuff uppgift för socialdemokraterna att hitta en ny partiledare, i synnerhet en namnstark sådan.

Många möjliga kandidater har redan hunnit tackat nej och hos många andra verkar intresset mycket svalt.

Men så är inte arbetsbeskrivningen heller värst lockande.
Vem vill leda ett parti i fritt fall, ett parti präglat av inre stridigheter som dessutom är ute på en hopplös jakt efter en sedan länge försvunnen profil?

Vem vill verkligen ha ett jobb utan andra framtidsperspektiv än möjligheten att sätta punkt för sin politiska karriär, så som har varit fallet för Sigmar Gabriel, Martin Schulz och nu senast Andrea Nahles?

Arbetsklimatet är inte heller det allra bästa. SPD skryter gärna med att man är ett parti där det förs diskussioner och där var och en får föra fram sina åsikter.

Vad gäller Nahles sista dagar på posten, så ska de här fria åsikterna ändå mest ha påmint om regelrätt mobbning.

I få jobb har man dessutom så högljudda tidigare chefer, som från buskarna skriker ut hur man ska sköta sitt jobb och hur de själva fortsättningsvis skulle göra det bättre. - Som okrönt stormästare på den här punkten den tidigare kanslern Gerhard Schröder.

Vem kan repa sig först?

Man kan alltså mycket väl förstå varför Andrea Nahles valde att lämna det, som det verkar, sjunkande skeppet.

Att hitta en ny kapten blir därför svårt och att hon eller han på något sätt ska lyckas få in partiet på rätt kurs blir ännu svårare.

Och här kommer vi till den andra stora likheten mellan den tyska fotbollens dinosaurie och den tyska politikens dinosaurie.

Där HSV sedan förra säsongen harvar på i den tyska andra ligan har SPD med resultatet i EU-valet nu definitivt landat i den tyska politikens andra liga.

Nästa vadslagning kan därför gälla vem av de två som snabbast repar sig för spel på högsta nivå.

Jag skulle i det här skedet definitivt sätta mina slantar på HSV.

Diskussion om artikeln