Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vilken genväg borde vi testa? Den här "genvägen" i västra Helsingfors är i verklighet en senväg

Från 2019
Uppdaterad 07.06.2019 10:09.
Labbackavägen är dubbelt långsammare än Hoplax rondell - Spela upp på Arenan

Kör du på Labbackavägen eller via Haga rondell om du ska från Brunakärr till Munkshöjden eller vice versa? Vi körde rutterna och tog tid. Tipsa oss om vilka andra genvägar vi borde testa!

Om du kör via Haga rondell kör du längs med två huvudvägar, Vichtisvägen och Hoplaksvägen (namnet på tågstationen och på vägen stavas faktiskt på olika sätt!). Bägge har två körfiler i vardera riktning och hastighetsbegränsningen är 50 kilometer i timmen.

En kartbild som visar var Labbackavägen och Vichtis- och Hoplaksvägen går.
Bildtext Labbackavägen är betydligt kortare än rutten via Haga rondell.
Bild: Yle/ Lukas Rusk, Karta från Google

Labbackavägen är en mindre väg som går genom ett bostadsområde. Den har bara en körfil i bägge riktningarna och hastighetsbegränsningen ligger på 40 kilometer i timmen. På vägen finns också tre farthinder. Däremot är rutten endast 650 meter, nästan en kilometer kortare än rutten via Haga rondell.

- Det är mycket trafik på Labbackavägen under rusningstid. Situationen har diskuterats länge - bland annat har invånarna kontaktat oss och frågat ifall vi skulle kunna bygga fler filer eller på något annat sätt få trafiken att löpa bättre, säger Eeva Väistö, trafikingenjör vid Helsingfors stad.

Bilar kör för Labbackavägen i Munksnäs under en solig sommardag.
Bildtext Labbackavägen har flera farthinder och trafikljus.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Att bygga fler körfiler skulle inte lösa problemen med trafikstockning.

- Det är inte en huvudväg, det är endast en gata som samlar upp trafik till huvudvägen. På grund av vägens läge skulle ökad kapacitet antagligen bara leda till ökad användning.

Trafikstockningarna skulle endast flytta till någon annan närliggande väg

trafikingenjör Eeva Väistö om att förbjuda Labbackavägen för genomfartstrafik

Rutten via rondellen påverkas inte av trafikmängden

Yle Huvudstadsregionen testade att köra bägge rutterna i riktningen Brunakärr-Munkshöjden.

Vi körde först rutten strax efter lunchtid på en vardag. Då tog Labbackavägen 2 minuter och 20 sekunder, medan rutten via Haga rondell tog 4 minuter och 3 sekunder.

graf

Trots att Labbackavägen var aningen snabbare när det var lite trafik var den betydligt långsammare under rusningstid. Vi gjorde testet på nytt samma dag strax efter klockan 16.

Då tog rutten via Haga rondell faktiskt kortare tid än på dagen, 3 minuter och 43 sekunder - men det berodde antagligen på att vi hade god tur med trafikljusen.

Labbackavägen tog däremot hela 7 minuter och 31 sekunder - alltså nästan dubbelt längre än den andra rutten.

graf
Formuläret är inte längre tillgängligt.

Tunnel under Labbackavägen en möjlighet

Kring 17 900 bilar kör dagligen längs med Labbackavägen. På Vichtisvägen, från Labbackavägens korsning till Haga rondell, kör ungefär 25 000 bilar. Längs med Hoplaksvägen, från rondellen till Munkshöjdens köpcentrum, kör kring 24 000 bilar.

- Vichtisvägen kommer att byggas om ordentligt i framtiden. Den kommer att bli en boulevard och få snabbspårväg för Spårjokern. För Labbackavägen finns inga planer just nu, säger Väistö.

Bilar står i ett trafikljus vid Hoplax rondell.
Bildtext Haga rondell kommer att byggas om inom en snar framtid.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Det finns ändå en reservering i Helsingfors underjordiska generalplan för en trafiktunnel från Brunakärr till Åboleden. Tunneln skulle gå under Labbackavägen.

- Det är inte realistiskt att bygga tunneln, det finns så många andra byggprojekt nu, säger Väistö.

Skulle det vara möjligt att helt förbjuda genomfartstrafik på Labbackavägen, och endast tillåta servicekörning och bussar?

- Det är inte möjligt med de nuvarande trafikarrangemangen. Vägen behövs för att samla trafik till huvudvägarna. Trafikstockningarna skulle endast flytta till någon annan närliggande väg, säger Väistö.

Den här artikeln är uppdaterad.

I den ursprungliga artikeln, som publicerades 6.6.2019 kl. 14.05, kallades Haga rondell felaktigt för Hoplax rondell. Hoplax kallades även för en stadsdel.

I den uppdaterade artikeln, som publicerades 7.6.2019 10.10, har de här felen korrigerats.

Svenska Yle beklagar misstaget.

Diskussion om artikeln