Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU hotar Italien återigen med sanktioner för brott mot EU:s budgetregler

Från 2019
Uppdaterad 05.06.2019 15:58.
Pierre Moscovici i en talarstol.
Bildtext EU:s finanskommissionär säger att nya siffror visar att läget är allvarligare än befarat
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

EU-kommissionen hotar att vidta åtgärder mot Italiens växande budgetunderskott och statsskuld samt Italiens ovilja att genomföra sådana strukturella reformer som EU har krävt.

Italien har enligt kommissionen, brutit mot euroländernas budgetregler, vilket ger EU rätt att vidta åtgärder.

- Vi har nu sett de skador som Italiens senaste besluta har orsakat, säger kommissionens viceordförande Valdis Dombrovskis.

Enligt Dombrovskis kommer Italien i år att betala 2,2 miljarder euro mer i ränta på statsskulden än i fjol och räntebetalningarna kostar nu lika mycket som hela utbildningssystemet i Italien.

Non, je ne regrette rien - Nej, jag ångrar ingenting

― Pierre Moscovici , finanskommissionär

Kommissionen oroar sig över att Italiens statsskuld i fjol växte till drygt 132 procent av bruttonationalprodukten. Skuldbördan befaras öka till över 135,2 procent nästa år.

Budgetunderskottet blir nästa år omkring 3,5 procent, enligt EU.

Italiens ekonomi väntas knappt växa alls i år, mot bakgrund av svag inhemsk efterfrågan, svagare global konjunktur och växande handelskonflikter.

Samtidigt är Italien på väg in i en politisk kris med det högerpopulistiska Legas ledare Matteo Salvini i spetsen. Han hotar med nyval om inte koalitionspartnern Femstjärnerörelsen gör som han vill.

Finland spelar central roll

Kommissionens hot innebär inte några omedelbara sanktioner mot Italien, utan sanktionsprocessen inleds sannolikt i början av nästa månad innan EU:s finansministrar möts under ledning av EU:s följande ordförandeland Finland.

EU lade sina sanktionsplaner mot Italien på is i december efter att Italien hade lovat att minska budgetunderskottet i år, men underskottet har alltså fortsatt att växa efter årsskiftet.

Kommissionen försvarade i dag sitt beslut att ställa in sanktionerna i december.

-Non, je ne regrette rien - Nej, jag ångrar ingenting sade finanskommissionären Pierre Moscovici, som citerade Edith Piafs berömda sång.

Moscovici urskuldade sig med att förhandlingarna mellan kommissionen och Italien i fjol höstas ledde till italienska löften om att budgetunderskottet skulle minskas betydligt.

- Nu har läget ändå förändrats på ett sådant sätt att kommissionen har statistik som visar att läget är ännu värre än det såg ut i december, säger finanskommissionären.

EU har aldrig infört sanktioner på grund av överskuldsättning och till exempel Portugal och Spanien som utsattes för liknande hot om sanktioner bestraffades sist sch slutligen med noll euro .

Italienska aktier rasar

EU-kommissionens besked ledde i varje fall genast till att värdet på italienska bankaktier rasade medan italienska statsobligationer sköt upp något.

Värdet på italienska bankaktier sjönk genast med 2,3 procent medan medan Milanobörsen backade trots en uppgång på andra börser i Europa.

Marknadsräntorna steg med runt 10 punkter (hundradels procentenheter) på de flesta löptider.

- EU:s beslut var väntat, så reaktionen har varit rätt begränsad i dag, säger börsanalytikern Vincenzo Longo.

Källor: Reuters, AFP, DI

Diskussion om artikeln