Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

TV-serien Big Little Lies är tillbaka, med ännu större lögner och Meryl Streep som kusligt bra svärmor från helvetet

Från 2019
Jane (Shailen Woodley), Bonnie (Zoe Kravitz), Madeleine (Reese Witherspoon), Celeste (Nicole Kidman) och Renata (Laura Dern) står tillsammans.
Bildtext Är det oss de talar om? Jane (Shailen Woodley), Bonnie (Zoe Kravitz), Madeline (Reese Witherspoon), Celeste (Nicole Kidman) och Renata (Laura Dern).
Bild: HBO

De fem kvinnorna i tv-serien Big Little Lies lever nu med konsekvenserna av Perrys död. Det handlar om lögner som frodas, moderskap i alla dess former, vänskap och fram stiger även klimatförändringen som ett litet sidospår.

Big Little Lies (baserad på en roman med samma namn av Liane Moriarty) var snudd på en perfekt miniserie. Fem intressanta och komplexa rollkaraktärer, ett mordmysterium och allt fördelat på sju avsnitt med en dramatisk final.

Som sista bild på säsong ett såg vi sedan kvinnorna sitta tillsammans med sina barn på stranden, till synes harmoniska och sammansvetsade efter allt det hemska de gått igenom.

Men så måste serieskaparna förstås klämma in en polis som på avstånd står och iakttar kvinnorna. För att öppna upp möjligheten till en andra säsong.

Renata (Laura Dern), Celeste (Nicole Kidman), Madeleine (Reese Witherspoon), Bonnie (Zoë Kravitz) och Jane (Shailene Woodley) kommer gående rakt mot kameran.
Bildtext Redo för en ny säsong.
Bild: HBO

Ännu större lögner

När vi nu igen möter Madeline (Reese Witherspoon), Celeste (Nicole Kidman), Jane (Shailene Woodley), Renata (Laura Dern) och Bonnie (Zoë Kravitz) har det gått ett par månader sedan Celestes man Perry (Alexander Skarsgård) skuffades ner för trappan och dog.

Nu är det igen skolstart och barnen och mammorna möts på skolgården. Men inget är som förr. Alla fem, eller Monterey Five som de nu kallas av skvallersjuka grannar, bearbetar fortfarande det som hänt. På olika sätt.

Nu handlar det om hur man lever med lögnen att Perrys död var en olycka. Och hur en lögn har en tendens att föda nya.

Närbild på Mary Louise Wright (Meryl Streep).
Bildtext Meryl Streep är kusligt bra som Mary Louise.
Bild: HBO / Jennifer Clasen

Meryl Streep är fenomenal

Det verkliga dragplåstret i säsong två är Meryl Streep som spelar Perrys mamma Mary Louise. Hon är kusligt bra som svärmor från helvetet.

Hon har skarp blick och ett spänt leende, säger rakt ut “Jag finner korta människor opålitliga” då hon möter Madeline och verkar inte bry sig det minsta att folk ogillar henne.

Mary Louise har efter sonens död stigit in i Celestes liv, hon hjälper och stöder men vi fattar snabbt att hon också letar efter något.

Hon är mamman som fortsätter polera sonens helgongloria och vägrar tro att Perry var både hustrumisshandlare och våldtäktsman. Hennes sorg över sonens död är fylld av ilska och bitterhet. Och i sin vrede är hon också farlig.

Mary Louise (Meryl Streep) läser för barnbarnen Josh och Max (Cameron och Nicholas Crovetti) medan deras mamma Celeste (Nicole Kidman) sitter bredvid och lyssnar.
Bildtext Mary Louise (Meryl Streep), barnbarnen och svärdottern Celeste (Nicole Kidman) tittar på bilder och minns Perry.
Bild: HBO / Jennifer Classen

På kaffe med väninnorna

Efter att ha sett tre av de sju nya avsnitten är jag fast.

Det första avsnittet känns visserligen mer som en introduktion där kvinnornas sätt att handskas med det som skett presenteras. Men en bra cliff hanger fångar nyfikenheten och sedan tar handlingen fart på allvar.

Det spelar ingen roll att det nu inte finns ett mordmysterium. Jag vill följa hur de här fem kvinnorna lever sina liv, hur de förhåller sig till sina män, mödrar, svärmödrar och barn. Hur ekonomisk osäkerhet, ensamhet eller skuld kan få den mest självsäkra elitmamman på fall. Och hur skickligt serien pendlar mellan allvar och humor.

Efter tre avsnitt är det speciellt sprickorna som uppstår i den alltid så glada och energiska Madelines karaktär som börjar fascinera. Och att se den högpresterande, halvt hysteriska Renata klargöra för dotterns lärare hur hon vill att skolan skall behandla hennes dotter är en liten pärla.

Därför kommer jag också att se de resterande avsnitten. Jag vill helt enkelt fortsätta “gå på en kaffe” med de här väninnorna.

Celeste (Nicole Kidman), Madeline (Reese Witherspoon), Renata (Laura Dern) och Jane (Shailen Woodley) sitter ute och dricker kaffe.
Bildtext Celeste, Madeline, Renata och Jane där vi är vana att se dem, på ett café vid havet.
Bild: HBO

För manus står David E. Kelly (som även skrev den första säsongen) men istället för Jean-Marc Vallée är det nu Andrea Arnold (Fish Tank, American Honey) som står för regi. Reese Witherspoon och Nicole Kidman är också två av producenterna för serien.

Big Little Lies säsong två visas på HBO Nordic med start 10 juni.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln