Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centern säger ja till regeringsmedverkan - trots en svidande valförlust

Från 2019
Uppdaterad 05.06.2019 15:30.
Juha Sipilä
Bildtext En nöjd Juha Sipilä på Centerns partidelegations möte.
Bild: Lehtikuva

Då Centerns partidelegation samlades till möte i Lilla parlamentet i Helsingfors var stämningen munter och positiv. Det fanns ett leende på mångas läppar.

I början av mötet skröt partiordförande Juha Sipilä med regeringsprogrammet. Enligt honom har det en mycket centerpartistisk prägel.

Sipilä var nöjd med att Centern fick igenom alla sina tio knäckfrågor i förhandlingarna.

Partiordförande Juha Sipilä underströk att efter nederlaget i riksdagsvalet kändes det som självklart att välja att vara opposition, men det blev inte så.

- Vi borde inte ha varit här nu.

Antti Kaikkonen till en början skeptisk

Riksdagens gruppordförande Antti Kaikkonen sade att han för egen del efter riksdagsvalet var ytterst skeptisk till att sitta i regeringen.

- Men det här landet behöver en regering. Vi kan inte följa Sveriges exempel och vara utan regering länge. Regeringsprogrammet är inte dåligt.

Efter Sipiläs och Kaikkonen inlednngsanföranden kom den ena delegationsmedlemmen efter den andra och lovordade regeringsprogrammet och förhandlingsresultatet.

Centerpartisterna var nöjda med partiets ministerportföljer, speciellt med att en centerpartist ska bli vetenskaps- och kulturminister.

Alla accepterade inte höjd bränsleskatt

Det kom lite knorr mot att höja beskattningen för fossila bränslen och mot att ta bort hushållsavdraget från beskattningen.

Enligt Centerpartister är det inte bra för glesbygden då bensin- och dieselpriserna stiger.

Men Centerns grand old man Matti Vanhanen underströk att skattehöjningen för fossila bränslen inte är stor, den motsvarar en normal indexhöjning. Det här ledde till rungande applåder i salen.

- Trots att jag inte är lärare vågar jag ge ett slutvitsord på tio plus till Juha Sipilä, sade centerpartisten Riikka Pirkkalainen i sitt inlägg.

Förslaget från delegationen till partistyrelsen är att Centern ska delta i regeringen. Beslutet var enhälligt.

Centerns partistyrelse och riksdagsgrupp möts i riksdagen klockan 17. Då fattar partiet beslut om sina fem ministrar. Omröstningar är att vänta.

Diskussion om artikeln