Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En rasande duktig förhandlare som gillar matlagning och båtliv – sådan är vår nya statsminister Antti Rinne

Från 2019
Uppdaterad 06.06.2019 17:18.
Antti Rinne
Bildtext "Rinne växte snabbt till en person i statsmannaklassen", säger en av Svenska Yles källor.
Bild: Lehtikuva

Efter minst sagt haltande tv-framträdanden inför riksdagsvalet och ett valresultat som med nöd och näppe räckte till en position som största parti verkar blivande statsministern Antti Rinne ha vunnit förtroende vid förhandlingsbordet.

Inför riksdagsvalet var det fler än en gång som Socialdemokraternas anhängare fick kippa efter andan i tv-soffan, när partiledaren Antti Rinne kom med kontroversiella uttalanden.

– Hans uttalanden om bland annat köttskatt och bilar skadade partiet, säger en källa inom den fackliga världen som Svenska Yle har talat med.

Antti Rinnes tidvis klumpiga tv-framträdanden har också ansetts vara en delorsak till att Socialdemokraterna nådde upp till ett betydligt sämre valresultat än partiet borde ha haft chans till, trots att Socialdemokraterna med knapp marginal blev största parti.

– Han är inte bäst i tv och förlorar i jämförelse med de andra ordförandena gång på gång, säger samma källa.

Snabbfakta: Antti Juhani Rinne

Övertygar vid förhandlingsbordet

Som ledare för regeringsförhandlingarna verkar den gamla fackbossen Rinne ändå ha övertygat också flera skeptiker.

– Jag var imponerad och positivt överraskad. Jag hade nog räknat med att han skulle vara duktig, men han visade ett starkt ledarskap och förhandlingarna var smart genomförda, säger en källa som deltog i regeringsförhandlingarna.

Hans uttalanden om bland annat köttskatt och bilar skadade partiet.

Antti Rinne år 2012.
Bildtext 2012: Ordföranden för fackförbundet Pro Antti Rinne ser fundersam ut.
Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press

I början kändes informationen om de ekonomiska ramarna otydlig, säger källan, men tillägger att det med facit på hand visade sig vara ett smart drag.

– I efterhand tänkt var det ganska klokt att göra såhär, så att folk inte från början var begränsade av de strikta ramarna.

Fackboss och känslomänniska

Antti Rinne är 56 år gammal och bosatt i Mäntsälä. Sin barndom tillbringade han i Lovisa och Hyvinge. Han är gift för tredje gången, med Heta Ravolainen-Rinne. Från ett tidigare äktenskap har han barn och barnbarn.

– Det finns två Antti Rinne. Det finns fackföreningschefen och strejkgeneralen och senare riksdagsledamoten och blivande statsministern, bilden som den stora allmänheten har.

Antti Rinne och hans fru Heta Ravolainen-Rinne på Slottsbalen år 2017.
Bildtext 2017: Antti Rinne och hans fru Heta Ravolainen-Rinne på Slottsbalen.

– Men det finns också en annan Antti Rinne - privat är han intelligent och mycket trevligt sällskap. Han är en känslomänniska och familjen med barn och barnbarn betyder mycket för honom, berättar en facklig källa som har känt Rinne i tjugo år.

Han är en känslomänniska och familjen med barn och barnbarn betyder mycket för honom.

Källan har också fått vara med när vår blivande statsminister gett prov på en av sina stora passioner, nämligen matlagning. Hen har ändå inte fått smaka på den legendariska baconpastan, som fick offentlighet för flera år sedan.

Senare har Rinne själv uppgett att baconpastan har fått ge vika för klimatvänligare alternativ. Också knackkorven och baconen på hotellfrukosten har av klimatskäl bytts ut mot gröt, har Rinne uppgett i tidigare intervjuer.

Antti Rinne på SDP:s valvaka i mars 2015.
Bildtext 2015: SDP-ordföranden Antti Rinne visar känslor på SDP:s valvaka.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Svårt sjuk mitt i valkampanjen

I slutet av året fick Antti Rinne ytterligare ett skäl att byta till en hälsosammare kost: han drabbades av en allvarlig lunginflammation under en semesterresa i Spanien.

Hemma i Finland uppdagades att han också hade fått en sjukhusbakterie och att han hade förträngningar i hjärtats kranskärl.

Han genomgick en ballongutvidgning och var sjukledig i flera månader, medan partiets vice ordförande Sanna Marin vikarierade honom.

– Han var sjuk länge och jag var orolig för hur han ska orka. Men han verkade vara på hugget. Jag fick en positiv bild, han hade tid att småprata och verkade trivas i situationen, säger Svenska Yles källa som var med i regeringsförhandlingarna.

SDP:s presskonferens 4.6.2019. Från  vänster Jutta Urpilainen, Tytti Tuppurainen, Ville Skinnari, Sirpa Paatero, Antti Rinne, Sanna Marin, Timo Harakka, Krista Kiuru
Bildtext En nöjd Antti Rinne presenterade sin ministerstab samt kommissionärskandidaten Jutta Urpilainen på tisdag.
Bild: Lehtikuva

– Han har lyckats överraskande bra med tanke på rädslorna på förhand. Valresultatet räckte med nöd och näppe till, men sedan har han visat sin starka sida som förhandlare.

– Han är väldigt bra vid förhandlingsbordet, säger en annan facklig källa som har suttit vid samma förhandlingsbord med Antti Rinne flera gånger.

Lösningsorienterad

När Svenska Yle ber källorna beskriva Antti Rinne som förhandlare med tre ord nämns ord som kunnig, tålmodig, målmedveten, effektiv, skicklig och kreativ.

– Han hittar lösningar när det ser ut som att allting är kört. Det har han lärt sig i fackföreningarna och det fungerar också helt klart i politiken, säger en av våra källor.

Rinne får också beröm för hur han lyft både tidigare rivaler och utmanare till eftertraktade poster.

– Han utnämner sin gamla rival Jutta Urpilainen till kommissionär och Tytti Tuppurainen och Timo Harakka blir ministrar, det är skickligt och det beundrar jag, säger en av våra fackliga källor.

Efter riksdagsvalet ändrade allt. Han växte väldigt snabbt till en person i statsmannaklassen

Rikigt så rosenröd är bakgrunden inte: Antti Rinne utmanade själv Jutta Urpilainen på ordförandeposten 2014 och använde sänkningen av samfundsskatten, som dåvarande finansministern Jutta Urpilainen gav grönt ljus för, som främsta slagträ mot Urpilainen.

Rinne vann också över Urpilainen och har flera år senare erkänt att han hade fel i fråga om samfundsskatten.

2015 bad Rinne Urpilainen att inte ställa upp i kampen om posten som ordförande för SDP:s riksdagsgrupp. Urpilainen klev åt sidan och Antti Lindtman valdes istället.

På sin fritid kopplar Antti Rinne av bland annat till havs.

– Redan under fackåren var båtlivet ett sätt för honom att koppla av, han åkte ut så fort han hade möjlighet, säger en av våra fackliga källor.

Enligt källan är Antti Rinne framom allt en pålitlig person.

– Efter riksdagsvalet ändrade allt. Han växte väldigt snabbt till en person i statsmannaklassen.

Antti Rinne öppnar SDP:s presidentvalskampanj.
Bildtext 2017: Antti Rinne öppnar SDP:s och Tuula Haatainens presidentvalskampanj i Helsingfors.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Diskussion om artikeln