Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisas första prideparad ordnas i juli: "Paraden ger Lovisaborna möjlighet att visa att det här är en stad där det finns plats för alla"

Från 2019
Uppdaterad 05.06.2019 20:39.
En kvinna målar ett hjärta i regnbågensfärger
Bildtext Roberta Roo målar ett hjärta i regnbågens färger.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Lovisas första prideparad firas lördagen den 6 juli. Inför paraden pysslas skyltar och övrig rekvisita i Almska gården.

På tisdagskvällen samlades ett glatt gäng i Almska gården i Lovisa för en prideparadsverkstad.

- Det vi gör idag är en slags inför-prideparaden-verkstad. Dels planerar vi vem som eventuellt vill hjälpa till, dels fixar vi skyltar och andra saker inför paraden, berättar Heidi Lunabba som är en av eldsjälarna bakom paraden.

På plats har några deltagare hittat penslar och färg och påbörjat arbetet med sina skyltar.

En kvinna målar en pride skylt
Bildtext Stav Meishar väljer att måla sin skylt rosa.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Stav Meishar är en av deltagarna som har kommit till Almska gården för att göra en skylt. Mesihar börjar med att blanda vitt, rött och blått för att få en rosa färg till sin skylt.

Roberta Roo håller också på att måla.

- Tills vidare är det ett hjärta i regnbågens färger där det ska stå någonting som har med jämlikhet att göra. Vad är lite öppet ännu, men något i stil med att alla duger.

En stad för alla

Paraden är en del av TransFolk Kuckus festival Final Destination, som ordnas den 4-7 juli. Själva paraden ordnas klockan 13 på lördagen.

Det här är första gången en prideparad ordnas i Lovisa.

- Det som känns viktigt med att ordna en pridefestival här är kanske att paraden ger Lovisaborna möjlighet att visa att det här är en stad där det finns plats för alla. Paraden är ett enkelt ett sätt att komma med och visa vad man står för och att samtidigt ha roligt, berättar Lunabba.

En kvinna sitter på knä och lägger ut högar med kläder framför sig
Bildtext Heidi Lunabba lägger ut kläder som ska bli flaggor samt annan rekvisita till paraden.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Lunabba, som är en av kuratorerna för TransFolk Kucku, berättar att det förra sommaren märktes att det finns ett behov av en prideparad.

- Ifjol somras bjöd vi in Lovisaborna att delta i projektet Tvättlina i regnbågens färger. Där fick människor hänga tvätt i regnbågens färger för att visa att alla ska få vara som de är. I och med det föddes en diskussion på sociala medier och där skrev många att det behövs en prideparad i Lovisa, som ett sätt att ändra attityder.

Roberta Roo är glad för att det i sommar ordnas en prideparad i Lovisa.

- Jag hoppas att den blir väl mottagen och att det kommer mycket människor. Jag hoppas också att det skulle ge positiv reklam för Lovisa, att det är okej och att man får vara som man är. Man behöver inte gömma sig för någon här.

Mycket på gång samma helg

Det händer mycket i Lovisa samma helg som paraden. Det här var ett av de ämnen som diskuterades under kvällen.

Beniamino Borghi, den andra kuratorn för TransFolk Kucku, berättar att det samma helg är Rosenbröllop och Öppna trädgårdar.

Pridedagens program

10:00 Förberedelser inför paraden. Konstnärer skapar växtdekorationer som rekvisita till deltagarna.
12:00 Samling inför paraden.
13:00 Paraden inleds.
14:00 Park picknick med bland annat musik, dans, konstverkstäder, en vedhuggningsperformans och olika konstnärer.

Läs mera om programmet här (på engelska).

Roo är en av de som berörs av detta och som inte tidigare har deltagit i en prideparad.

- Nej jag har faktiskt inte gjort det. Det har aldrig passat in i min kalender. Jag har alltid tänkt att jag nästa år ska till Helsingfors på prideparad men nu ska jag nog försöka här i Lovisa. Jag har själv Öppna trädgårdar samma dag men gör mitt bästa för att kunna smita iväg en stund.

En fest för alla

Programmet för dagen börjar så småningom vara färdigt. Även rutten är så gott som spikad. En del vägarbeten innebär ändå att den fastställs först veckan före paraden.

- Planen är att gå från torget mot Salttorget och sedan tillbaka längs med strandrutten. Vi går förbi tranfontänen och sedan upp tillbaka mot torget och Kapellparken, berättar Lunabba.

Alla är välkomna att gå med i paraden och alla får komma precis som de är.

- Vi hoppas att det kommer både barnvagnar och rullatorer. Om man vill kan man klä sig lite extra färggrant eller festligt, eller på annat sätt uttrycka sig med sin klädsel. Det är också jätte okej att komma i jeans och t-skjorta. Alla är välkomna, det viktigaste är att man kommer.

Ett bord med målfärger och penslar och pride skyltar
Bildtext Deltagarna har mycket färger och penslar att välja mellan.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Det går också bra att se på ifall man inte känner sig redo att gå med i paraden.

Om någon känner för att göra en egen skylt men saknar material går det bra att komma till Almska gården.

- Efter idag kommer färgerna och skyltarna att bli kvar så att vem som helst kan komma in när Almska gården är öppen. Man får fixa sin skylt, skriva sitt namn på den och hämta den före paraden, berättar Lunabba.

Roo hoppas att det kommer mycket folk och att det blir glatt och färggrant med människor från alla åldrar, färger och kön.

- Det är viktigt att alla får vara sig själv. Vad gör det någon annan om några älskar varandra? Det kan inte finnas för mycket kärlek i världen. Jag kan inte förstå hur någon tar på näsan av att några älskar varandra.

Östnyland på 20 minuter

Spela upp

Diskussion om artikeln