Hoppa till huvudinnehåll

X3M

My Tengström: Fem saker jag lärt mig om nätdejting

Från 2019
My och Axel befinner sig i en urban miljö, iklädda pastellfärgade kläder. My och Axel sitter på en sned lastbrygga. Bakom dem syns en tegelvägg.
Bildtext My Tengström gör podden Imperfekt tillsammans med Axel Brink.
Bild: Yle/Malena Holmström

Jag har aldrig hittat någon via en dejtingapp. Men det har andra. Hur är frågan? I podden Imperfekt får du höra hur du lyckas med nätdejting.

Jag har alltid varit skeptisk till nätdejting. Hur kan du hitta en partner eller ens en lyckad dejt bara på basis av en bild och några textrader eller ibland (läs: ofta) bara en rad beskrivande emojier.

En lyckad dejt eller ett lyckat förhållande handlar väl mera om smidig personkemi och samma humor? Eller åtminstone för mig. Det ytliga är en del av det, men för att trivas i någons sällskap så krävs det mera.

Hur kan du hitta det på internet där en kontaktannons, eller en app, bara är ett litet ytskrap av en person?

Vad är sannolikheten att två bilder parar ihop två personer som på riktigt kommer överens? Ger jag chansen åt "rätt" personer?

Det här har jag personligen kommit fram till när jag bläddrat och provat dejtingappar.

För mig är tröskeln att gå och träffa en främmande person väldigt hög, men en gång gjorde jag det. Det var en kille som jag först träffat på krogen och sedan hittat på appen, där vi matchade.

Pingvintraumat

Det här kan jag chansa på, tänkte jag. Det är ändå en kille som jag träffat på riktigt utan att bli yxmördad och vi hade till och med haft saker att prata om.

Allt började bra: vi tog en promenad. Plötsligt ser vi en person som jobbar som maskot för en glasskiosk.

Personen var utklädd till en pingvin mitt i värmeböljan.

Jag sade skämtsamt att trots att jag haft en jobbig vecka så är mitt liv ändå inte sådär plågsamt att jag måste svettas utklädd till en pingvin på sommarens varmaste dag.

- Vi går och fäller omkull personen, säger killen.

Han tyckte det vore ännu roligare att se den här stackars sommarjobbaren kämpa upp på fötter i en dräkt som antagligen skulle lämna människan splattrande på marken.

Där slutade magin mellan oss. Han kunde inte sluta skratta åt sitt eget påhitt medan jag inte visste hur jag skulle reagera. Vi hade tydligen inte samma sinne för humor.

Efter det tappade jag lusten att använda dejtingappar. MEN miljontals människor runtom världen använder olika appar ändå och många träffar till och med rätt ibland. HUR är det möjligt? Jag gör något fel?

Så här gör du rätt

My lär sig hur man lyckas på dejtingappar

36:43

Hanni och Joni är två av dem som fick det rätt. De hade aldrig träffats om det inte hade varit för dejtingappen. I podden Imperfekt så försöker jag utreda vad det är som krävs för att lyckas med nätdejting.

Jag träffar också Andrea Svanbäck som forskat i Finlandssvenska kontakten. Vi pratar om hur mycket dejtingkulturen egentligen förändrats på grund av dejtingappar.

Med hjälp av Hanni, Joni och Andrea så har jag ändå kommit fram till fem till punkter som kan hjälpa dig lyckas på dejtingappar.

1. Bjud på mer än bara snygga bilder

Hanni och Joni fastnade båda för varandras utseenden, men det var delvis Hannis hund som syntes i hennes profil som förde dem tillsammans.

För Joni berättade det mer om Hannis personlighet och det blev också en bra isbrytare för diskussionen.

En kvinna sittar framför en laptop med händerna slutna och ser drömskt mot skärmen. Intill skärmen står ett litet hjärta.
Bildtext Visste du att ytlighet inte är en ny grej? Andrea berättar att folk var utseendefixerade redan för hundra år sedan. Det fanns inte samma möjlighet att prioritera kärlek, djupa känslor eller kemi, eftersom ett parförhållande ibland var ett sätt att överleva ekonomiskt. Trots det så prioriterade folk ändå utseende.
Bild: Copyright: Andrey Popov

2. Slösurfandet fungerar inte

Om det är meningen så är det meningen.

Handen upp, har du någonsin bara bläddrat dejtingappar för att du haft tråkigt, för att sedan inte öppna appen eller skicka/svara på meddelanden? Jag erkänner, jag är jätteskyldig.

Hanni och Joni chattade i tre dagar innan Hanni hoppade på en buss till Ekenäs från Åbo.

Hanni var Jonis första och sista match: han raderade appen snabbt efter att de att flyttat över till Whatsapp för att chatta.

De kände båda att de klickade redan i chatten och var båda färdiga att satsa på just den relationen.

Paret Hanni och Joni sitter i ett flygplan och tar en bild på sig själv med blickarna riktade rakt mot kameran.
Bildtext Hanni och Joni berättar om hur de träffades på dejtingappen i podden Imperfekt.
Bild: privat

3. Försök att sluta överanalysera

Hur många ha ha ha-han skickade han? Tyckte han faktiskt att det där var roligt? Vad menade han egentligen med att skicka en tumme upp?

Det går att överanalysera text på en miljon sätt. Det blir oftast fel: för du kan aldrig riktigt veta vad den andra menar.

Hanni höll på att välja bort Joni eftersom han i sin profil skrivit “Från Sverige, i Finland för armén”.

- Jag tänkte att det måste betyda att han inte är ute efter något seriöst och att han säkert ska tillbaka till Sverige, berättar Hanni.

- Men jag skrev ju bara som det var, säger Joni.

4. Berätta om dina osäkerheter i ett tidigt skede

Det här kräver mod, men det kan ge ett större lugn när du väl träffar den andra människan.

Hanni och Joni berättar om hur de snabbt fick ett förtroende för den andra människan så att de kunde blotta sina osäkerhetsområden i text.

- Jag berättade att jag är kort, för det är kanske en grej som jag varit osäker över. När vi väl träffades behövde jag inte stressa över vad han tänker om det, utan vi kunde istället fokusera på kemin och allt det där andra, säger Hanni.

Joni däremot höll på att avboka deras första dejt samma dag. Han kände att det var för obekvämt att gå och träffa en människa han aldrig hade träffat.

Men istället för att bara inte dyka upp eller radera Hannis profil, så skrev han rakt till henne om hur han är väldigt blyg och tycker att det känns för svårt att träffas.

Hanni svarade med att peppa honom: försök ens en gång att ta ett steg utanför din bekvämlighetszon.

Vilket han också gjorde.

5. Kom ihåg: det handlar alltid lite om tur

Om inte Hanni hade RÅKAT sitta på den där bussen som körde tillräckligt nära brigaden och båda inte RÅKAT klicka på varandras profiler så hade de aldrig träffats. Nätdejting fungerar sällan för den cyniska.

Framför allt är nyckeln: engagemang. Om du vill nätdejta så kräver det också att du satsar litet mera. Du måste ta en liten risk att hamna på en tråkig dejt för att sedan kanske gå på en rolig dejt.

Hanni och Joni vågade satsa på att träffas, trots att det inte fanns några garantier att de skulle fungera i praktiken.

Men samtidigt: nätdejting är inte för alla. Efter att ha tittat närmare på nätdejting så känner jag att jag kanske är både för feg och lat för att satsa på det alternativet.

Som tur finns det andra sätt att dejta. Och absolut inget är fel med att vara singel resten av livet, om det gör dig lycklig.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln