Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Höjd läropliktsålder ökar ungas stress och illamående, varnar Finlands Svenska Skolungdomsförbund

Från 2019
Uppdaterad 09.06.2019 15:05.
andra stadiets utbildning
Bildtext Avgående FSS ordföranden Bicca Olin är besviken på beslutsfattarna som enligt henne struntar i hur unga mår.
Bild: Heidi Finnilä / Yle

Rinnes regering höjer läropliktsåldern till 18 år och gör också andra stadiets utbildning avgiftsfri. Finlands Svenska Skolungdomsförbund befarar att regeringen ökar elevernas stress och illamående.

På FSS:s byrå handleder den avgående förbundsordföranden Bicca Olin sin efterträdare Emilie Jäntti som tillträder den första juli. Bicca levererar sanningar om hur det är att leda en organisation.

- Om allt går bra är det ingen som tackar dig, men om allt går dåligt så är det ledaren som bär skulden, säger Bicca.

andra stadiets utbildning
Bildtext Bicca Olin överlåter posten som förbundsordförande för FSS till abiturienten Emilie Jäntti.
Bild: Heidi Finnilä / Yle

Det här verkar inte avskräcka abiturienten Emilie Jäntti som studerar i Tölö gymnasium. Hon har tidigare fungerat som viceordförande för FSS. Båda är besvikna på regeringen och upplever att de vuxna verkar strunta i hur unga mår.

- Politikernas vill bara släta över och snygga till statistiken, för att det ska se ut som att alla under 18 går i skola och har det bra, men det är inte sanningen.

Bicca Olin befarar att den höjda läropliktsåldern blir så dyr att det inte kommer att finnas resurser kvar för att sköta om ungas psykiska välbefinnande.

Risken är att man bara skjuter fram sina problem. Att läropliktsåldern höjs betyder inte att man löser sina problem eller tar tag i dem vid ett tidigt skede.

Bicca Olin

Enligt FSS vore det bättre att läroplikten gällde hela andra stadiet oberoende av i vilken ålder man är när man vill studera vidare.

Emilie Jäntti känner flera unga som inte skulle ha varit mogna att fortsätta vidare till andra stadiets utbildning direkt efter grundskolan.

- För en del är det bättre att jobba ett år och fortsätta med studierna först när man fått sin mentala hälsa i skick, så att man kan fokusera på sin skolgång, säger Jäntti.

FSS
Bildtext Nästa år kan bli stressig också för Emilie Jäntti som ska skriva studenten och vara ordförande för FSS.
Bild: Heidi Finnilä / Yle

Verksamhetsledaren för ungdomsverkstaden SVEPS, Tarre Ahlfors är glad att regeringen satsar på andra stadiet, men önskar att man också satsade på verkstäder som hjälper unga att må bra. Jag träffar honom på Medborgartorget mellan Riksdagshuset och det nya biblioteket Ode, där regeringen i måndags presenterade sitt regeringsprogram.

På ett litet glasstånd köar folk för gratis smakprover av olika sorters glass. De unga kvinnorna som serverar glassen är glada över att regeringen satsar på andra stadiet och hoppas på att de avgiftsfria studierna ökar jämlikheten i samhället.

SVEPS
Bildtext Tarre Ahlfors önskar att man kunde låta unga mogna i lugn och ro.
Bild: Heidi Finnilä / Yle

Tarre Ahlfors är däremot tveksam. I sitt arbete på SVEPS ser han dagligen hur stressade de unga är.

Både hemmen och skolorna ställer stora krav på att unga ska prestera.

- Gymnasiet är mycket stressigt och krävande. Jag tror inte att jag själv skulle klara av gymnasiet i dag. Vissa unga mår väldigt dåligt. Ofta kan man inte studera samtidigt som man mår dåligt.

Jag tror inte att jag själv skulle klara av gymnasiet i dag.

Tarre Ahlfors, verksamhetsledare för SVEPS

Enligt Ahlfors är den bästa åtgärden att stanna upp och få hjälp med att hitta sig själv och sin väg. Det här är en process som kräver tid.

Något som också har kommit fram i samtal med unga på ungdomsverkstaden SVEPS är hur viktigt det är att unga får service på sitt eget modersmål av någon som på riktigt förstår och talar svenska.

- Face to face är också viktigt. Det att man på riktigt möter den unga så att hen inte behöver söka hjälp via nätsidor eller applikationer. Och att de får vara i en trygg miljö där de får den tid de behöver, säger Ahlfors.

Diskussion om artikeln