Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jaktchef Stefan Pellas: Revirstrider och naturlig migration får vargar att röra på sig

Från 2019
Uppdaterad 06.06.2019 10:42.
Man med glasögon, skinnväst och skjorta framför sommargrönskande skogsdunge.
Bildtext Jaktchef Stefan Pellas vill inte spekulera i rykten om att det förekommit olaglig jakt på varg i Österbotten.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Att antalet vargar har minskat i västra Finland är inte konstigt, enligt jaktchef Stefan Pellas vid Finlands viltcentral Kust-Österbotten. Djurbestånden brukar flytta på sig och nästa år kan läget vara helt annorlunda igen, säger han.

I mars rörde sig 13 vargflockar i västra Finland - en minskning på tre flockar jämfört med mars 2018. Det är helt normalt att djurbestånden flyttar på sig, säger Stefan Pellas, jaktchef vid Finlands viltcentral Kust-Österbotten.

- Det går uppåt på vissa ställen ett år och så går det neråt andra år. Nästa år kan det vara helt annorlunda på nytt, säger Pellas.

Inga indikationer på att vargar skulle ha skjutits

Pellas säger att det kan ha förekommit revirstrider mellan vargflockarna eftersom det varit ganska tätt med vargar i västra Finland.

- Större och starkare flockar kan ha tagit mera mark i besittning. Det är också alltid en naturlig migration bland djuren. När det blir fler djur måste de söka sig till andra områden för de kan inte komma in på ett upptaget revir.

Bild av europeisk varg i vilddjurspark i Cleebronn i Tyskland.
Bild: RONALD WITTEK

Det har förekommit en del rykten om att vargar i området skulle ha skjutits. Det är inget Stefan Pellas vill spekulera kring.

- Det är bara rykten. Till vår eller polisens kännedom har det inte kommit några indikationer på det. Det är förstås mycket diskussioner och funderingar men vi spekulerar inte om sådant eftersom vi inte överhuvudtaget fått några indikationer på att så skulle vara fallet.

Fullt med jobb i alla fall

Att det nu finns färre vargar i västra Finland innebär färre vargobservationer. Men trots att den gångna vintern var betydligt lugnare än den föregående vad gäller vargobservationer har jaktchef Stefan Pellas inte suttit och rullat tummarna på jobbet.

- Det har nog varit fullt med jobb i alla fall. Vi har ju alla andra djurarter som vi också ska sköta om. Det var exceptionellt mycket att göra när vi hade många vargobservationer och en hård vargdebatt, men nog har vi diskuterat varg också den här vintern.

Vid Viltcentralen jobbar man också mycket med förebyggande arbete, säger Pellas.

- Ett stort antal vargstängsel har blivit utsatta i Kust-Österbotten, Österbotten och hela västra Finland. Det arbetet fortsätter för att man ska kunna motverka skador.

Färskt vargspår på Blomträsk i Kristinestad
Bild: Henrik Ådjers

I och med att antalet vargar och vargobservationer minskat har också vargdebatten lugnat ner sig. Stefan Pellas säger att det brukar vara så när ett nytt stort rovdjur etablerar sig på ett område att man diskuterar det mest i början.

- Men händer det någonting kan det förstås blossa upp en diskussion på nytt.

Ingen lätt vinter för rovdjurskontaktpersonerna

Ifjol var rovdjurskontaktpersonerna i Kust-Österbotten slutkörda på grund av den stora mängden vargobservationer. Deras arbete har ändå inte tagit slut utan också den gångna vintern har de gjort en enorm insats, säger Pellas.

- Kanske har de fått en liten andhämtning men den här vintern var otroligt svår vad gäller spåren. Den fluffiga snön vi hade under en lång period gjorde det ännu svårare för dem att fastställa om det var ett hjortspår, ett rävspår eller ett vargspår. Det kan också ha inverkat på observationerna, att människor helt enkelt inte har kunnat se vilket djur det varit frågan om.

Nu föds nya valpar, så situationen kan vara helt annorlunda 2020

― Stefan Pellas

Vargprognoser ger värdefull information

Det totala antalet vargar fortsätter ändå att öka och det är svårt att säga något om framtiden, säger Pellas.

- Nu föds nya valpar, så situationen kan vara helt annorlunda 2020.

Naturresursinstitutet Luke publicerade också på onsdagen sin första vargprognos, nu för våren 2020.

Institutet förutspår att det med 90 procents säkerhet kommer att finnas 17-37 vargflockar i mars 2020. Vargprognoserna ger Stefan Pellas och hans kolleger värdefull information.

- Det är bra att man kan fundera över hur situationen ser ut kommande år eftersom vi försöker jobba långsiktigt framförallt med de preventiva åtgärderna. Då kan vi se hur situationen ser ut och dimensionera åtgärderna enligt det.

Diskussion om artikeln