Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Socialdemokraternas Mette Frederiksen kan tvingas överge Danmarks stränga invandringspolitik för att få bli statsminister

Från 2019
Uppdaterad 06.06.2019 06:45.
Kommentar.
Bildtext Mette Frederiksen under valdagen.

Det röda blocket blev som väntat störst i Danmarks parlamentsval i går, onsdag. Socialdemokraternas Mette Frederiksen vill bli ny statsminister, men hennes stödpartier kräver att hon då mjukar upp den strama invandringspolitiken.

Danmark skiljer sig från resten av Norden med sin stränga invandringspolitik. Den borgerliga regeringen har genomfört en rad skärpningar de senaste åren, och oppositionspartiet Socialdemokraterna har backat upp åtstramningarna.

I Danmark får polisen till exempel konfiskera smycken och andra värdesaker av asylsökande. Straffen är strängare för brott som begås i så kallade ghetton och man planerar placera asylsökande på ön Lindholm.

Socialdemokraterna har också lagt fram egna förslag för att minska invandringen: de vill göra det förbjudet att söka asyl i Danmark. I stället ska flyktingarna söka asyl i särskilda flyktingläger utanför Europa.

Men Socialdemokraternas stödpartier är trötta på åtstramningarna. Speciellt Radikale Venstre kräver att Mette Frederiksen ändrar kurs i invandringspolitiken, annars kan hon glömma statsministerposten.

Radikale Venstre får nyckelroll i regeringsförhandlingarna

Radikale Venstre gick starkt framåt i Folketingsvalet och mer än fördubblade sitt stöd till närmare 9 procent. Det ger dem ett starkt mandat att ställa krav på Mette Frederiksen och partiet får en nyckelroll i regeringsförhandlingarna.

Radikale Venstre vill att de invandrare som får uppehållstillstånd ska integreras. De vill också att unga som har fötts och vuxit upp i Danmark ska få danskt medborgarskap på sin 18-års dag.

Morten Oestergaard
Bildtext Morten Østergaard kräver att Mette Frederiksen lyssnar på de mindre partierna i röda blocket.
Bild: EPA/Martin Sylver

Radikale Venstres partiledare Morten Østergaard har sagt att partiet måste vara överens om den nya regeringens politik på centrala områden som till exempel integration, annars tänker de inte stödja den.

För Mette Frederiksen kommer de här kraven att leda till en hel del huvudvärk under regeringsförhandlingarna.

Delade meningar om invandringen i röda blocket

Mette Frederiksen har ändå under valkampanjen upprepat att hon inte tänker ändra kurs i invandringspolitiken.

Till följd av det här har hon lyckats locka tillbaka väljare från populistiska Dansk Folkeparti. Men samtidigt har den strama invandringspolitiken skrämt iväg andra socialdemokrater till de rödgröna partierna.

Socialdemokraterna själva lyckades inte växa, utan stannar i princip på samma resultat som vid senaste val, 26 procent.

För Mette Frederiksen blir det svårt att inte tillmötesgå åtminstone en del av stödpartiernas krav – det var trots allt de som såg till att det röda blocket blev störst.

Dansk Folkeparti är valets stora förlorare

En av de stora överraskningarna i valet är Dansk Folkepartis enorma valförlust. I valet 2015 gjorde Dansk Folkeparti sitt bästa val någonsin och fick över 20 procent av rösterna.

I det här valet fick Dansk Folkeparti endast drygt 8 procent av rösterna. Det är mycket mindre än opinionsmätningarna visade på förhand.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen höll en presskonferens med anledning av attentaten i Sri Lanka på söndagen.
Bildtext Lars Løkke Rasmussen erkände sitt nederlag i natt och han sa att makten skiftar i Danmark.
Bild: EPA-EFE/Olafur Steinar Gestsson

För statsminister Lars Løkke Rasmussens borgerliga Venstre är valet både ett nederlag och en triumf. Løkke Rasmussen tvingas lämna statsministerposten eftersom det borgerliga blocket förlorade.

Men samtidigt gick det bra för Venstre som förbättrade sitt resultat med flera procentenheter till drygt 23 procent. För Løkke Rasmussen innebär det antagligen att han inte behöver avgå som partiledare.

Det islamofobiska partiet Stram Kurs får inte någon plats i Folketinget. Däremot klarar sig det andra högerextrema partiet Nye Borgerlige precis över spärrgränsen på 2 procent och tar plats som nytt parti i Folketinget.

Diskussion om artikeln