Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Naturresursinstitutet tror att syskonparet på Kimitoön fick valpar förra året: "Ganska speciell situation"

Från 2019
Uppdaterad 06.06.2019 14:04.
En varg på nära håll
Bild: Mostphotos

Vid Naturresursinstitutet tror man att syskonparet på Kimitoön fick valpar förra året. Om det kommit en ny vargkull även i år, eller om fjolårsvalparna är kvar på ön vet man inte.

- Det är en ganska speciell situation då vargparet på Kimitoön är syskon som vandrat från Raseborgstrakten hit och fått valpar förra året, säger forskningsprofessor Ilpo Kojola.

Förra året sa Kojola i en intervju med Svenska Yle att det är ovanligt med syskon som skaffar valpar. Han såg det som osannolikt, men inte omöjligt, att så skulle ske på Kimitoön. Han hade bara varit med om ett sådant tillfälle på 20 år.

Kimitoöns rovdjurskontaktperson Mikael Sundberg fick senast i onsdags in en vargobservation från Helgeboda på norra Kimitoön. Vargarna verkar trivas bra på ön och läget brukar hållas ganska stabilt om inget särskilt händer.

- Om maten tar slut rör de så klart på sig. I Finland har vi också kunnat konstatera att en vargflock helt kan upplösas om det ena alfadjuret skjuts, säger Sundberg.

Sedan februari 2017 har samma syskonpar rört sig på Kimitoön, och han tror inte att de är på väg någonstans.

Mikael Sundberg.
Bildtext Mikael Sundberg tror att de två nya vargtikarna är fjolårsvalpar - men man får vänta och se vad DNA-analysen visar.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- En orsak varför vargarna verkar trivas här på Kimitoön är säkert maten, men jag tror också att det är något med terrängen som tilltalar dem. Vi vet från historieböckerna att det i alla tider funnits varg här, säger Sundberg.

I mars 2019 fanns det enligt Naturresursinstitutets senaste rapport 47 vargrevir i hela Finland varav 41 är helt på finskt territorium. Flockarna är relativt små, hälften av dem består av minst tre individer men hälften har 2-3 vargar.

- Vi vet att det nu finns många nya par och det betyder förmodligen att mängden vargar kan komma att öka. Och det kan gå fort, säger Sundberg.

Rör sig i Västanfjärd

Senast i går fick Sundberg in ett samtal om en vargobservation på två vargar i Helgeboda på norra Kimitoön.

- De passerade ett hus och sågs från köksfönstret. Observationerna blir så klart färre nu när spåren inte syns. Mest observationer har det kommit in från Västanfjärd under den senaste tiden, säger Sundberg.

Sundberg hade tur med DNA-proven som togs i vintras och lyckades få ett prov från alla fyra vargar. Analysen för släktskapet är dock inte klar än och man kan inte vara helt säker på att det rör sig om fjolårsvalpar. Men svaret borde komma inom kort.

- Min personliga gissning är att det rör sig om valpar till syskonparet, men vi får se när det slutliga provsvaret kommer, säger Sundberg.

Karta över vargstammen i Finland våren 2019.
Bildtext Karta över vargstammen enligt Naturresursinstitutet Luke, våren 2019.
Bild: Yle

För tillfället säger Mikael Sundberg sig inte vara allt för lycklig över rollen som kontaktperson för vargobservationer på Kimitoön. Vargen innebär ett minfält med åsikter.

- Det kommer också en hel del samtal och frågor som inte riktigt ligger på mitt bord. Folk är oroliga och frågar om man kan låta barnen leka ute, om man kan släppa ut hunden. Det kan och vill jag egentligen inte svara på, säger han.

Mycket hundolyckor i östra Finland

På vissa håll i östra Finland har älgstammen rasat. Det har enligt jägarna lett till ett ökat antal olyckor mellan jakthund och varg. Nu väntar jägarförbundet på den nya EU-strategin gällande vargens framtid i Finland.

- Finland har nu med de här senaste siffrorna goda förutsättningar att göra upp en plan för jakt i stamvårdande syfte på liknande sätt som för björn och lokatt, säger jägarförbundets ordförande Tuomas Hallenberg i ett pressmeddelande.

En älg och en kalv på en äng.
Bildtext Älgstammen har minskat drastiskt på vissa håll i östra Finland på grund av vargen.
Bild: Ismo Pekkarinen

I våras räknade man med att det finns 185-205 vargar i Finland. Det uppskattas vara omkring 10 procent fler än i mars 2018. Då beräknade Naturresursinstitutet Luke att antalet vargar i Finland rörde sig om 165-190.

Naturresursinstitutet presenterar även en vargprognos för första gången. Till våren 2020 förutspår man att det med 90 procents säkerhet kommer att finnas 17-37 vargflockar.

Läs hela rapporten på svenska här på Naturresursinstitutets hemsida.

Artikeln uppdaterades den 6.6.2019 klockan 11.17 med citat av forskningsprofessor Ilpo Kojola.

Artikeln korrigerades den 6.6.2019 kl 13.23: ordet "alfapar" byttes mot "vargparet" i forskningsprofessor Ilpo Kojolas citat.

Diskussion om artikeln