Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rasmus Schüller sugen på nya utmaningar efter tre år i Minnesota: “Utvecklingen jag har fått där har varit jättegivande – men jag tror den är ganska gjord”

Från 2019
Uppdaterad 06.06.2019 10:46.
Minnesota Uniteds Rasmus Schüller i närkamp med Nick Lima från San José Earthquakes.
Bildtext Rasmus Schüller har lärt sig tuffare tag i MLS. Här i närkamp med Nick Lima från San José Earthquakes.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Esbobördige Rasmus Schüller är inne på sin tredje säsong i MLS med Minnesota United. Mittfältaren har gjort framsteg under åren i USA men suktar nu efter nya utmaningar.

Säsongen i MLS inleddes i mars och avslutas på hösten, men redan i det här skedet börjar Schüller känna att äventyret i USA lider mot sitt slut.

– Jag har en option ännu till nästa säsong i USA, men efter den här säsongen har jag varit där i tre år. Det är lite så att man börjar fundera igen på att en förändring eller något annat kunde vara helt spännande, berättar Schüller inför landslagets EM-kvalmatch mot Bosnien-Hercegovina som spelas på lördag.

Under det senaste året har Schüller fått mycket beröm för sina takter i landslaget. I höstas medverkade 27-åringen i Finlands tre inledande segrar i Nations League – och stod för den avgörande passningen till Teemu Pukkis segermål mot Ungern.

Rasmus Schüller på landslagets träningar hösten 2018.
Bildtext Rasmus Schüller på landslagets träningar hösten 2018.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Schüller har under hela sin karriär varit bra med bollen, men under åren med tränaren Adrian Heath i Minnesota United har försvarsspelet utvecklats till en elakare och mindre motståndarvänlig nivå.

– Jag har haft samma tränare och miljö i tre år. Den utvecklingen jag har fått där har varit jättegivande men jag tror den är ganska gjord, anser Schüller.

– Det är mycket möjligt att det blir en förändring till nästa säsong, men vad det blir för förändring vet jag inte.

Tidigare i karriären spelade Schüller för FC Honka och HJK innan det var dags för den första utländska klubben Häcken i Allsvenskan.

Rasmus Schüller i BK Häcken-dress.
Bildtext Rasmus Schüller i Häcken säsongen 2016.
Bild: Magnus Liljegren/IBL

Flytten till Minnesota var ändå Schüllers klart största steg i karriären.

– Det har varit jätte lärorika år. Att flytta jättelångt bort hemifrån gjorde gott. Man har lärt sig självständighet och en helt ny kultur – och blivit bättre som idrottsman och fotbollsspelare.

Efter Schüllers fina takter i landslaget och regelbundna speltid i Minnesota United kunde man tänka sig att han har flera alternativ att välja mellan när han funderat på nästa klubb – men så verkar det inte vara.

– Alltid är det fascinerande med nya kulturer och nya länder. Jag är ändå inte där i min karriär att jag kan välja och vraka mellan klubbar. Det handlar om vad som finns i stunden och vad som erbjuds, och att paketet fungerar för mig personligen.

Ifall ingen klubb köper loss Schüller i sommar kommer han att spela säsongen ut med Minnesota United som för tillfället ligger på slutspelsplats i den västra zonen i MLS.

På sina 15 matcher har Minnesota samlat ihop 21 poäng. Schüller har fått speltid i 13 av matcherna.